Uutinen

Maailmanparantajilla opittavaa maanpuolustusjärjestöiltä?

Lukioiden ja muiden oppilaitosten tilaamat turvakurssit ovat levinneet reilussa viidessä vuodessa kokeiluasteelta koko maahan. Yksi menestyksen salaisuus on se, että turvallisuus- ja varautumiskoulutusta annetaan vain yhden "luukun" kautta yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Kehitysyhteistyöjärjestöt vasta aloittelevat vastaavaa koordinointia.
Pasi Nokelainen
26.4.2006

Ensiapukoulutusta (kuva: Kepa)Maanpuolustuskoulutus ry:n (MPK ry:n) tiedotuspäällikkö Asta Ruuskanen oli itse vapaaehtoisena junailemassa yhtä aivan ensimmäisistä nuorille suunnattua kurssia Kauniaisten lukiossa 1990-luvun lopussa.

"En ole koskaan nähnyt 15-16-vuotiaita nuoria niin kiinnostuneina sellaisesta aiheesta kuin huoltovarmuus", kertoo Ruuskanen nauraen.

Nykyisin opiskelijoiden turvakurssia järjestetään vuosittain kaikissa MPK ry:n 19:sta alueellisessa piirissä. Kursseilla perehdytään muun muassa poliisin, pelastuslaitoksen ja puolustusvoimien toimintaan sekä opitaan ensiapu-, alkusammutus-, itsepuolustus- ja suunnistustaitoja.

Ensiapukoulutuksesta vastaa ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilainen tai SPR:n kouluttaja, pelastusalan koulutuksesta palomies tai vapaapalokuntalainen ja kursseihin sisältyvästä maastoviikonlopusta vapaaehtoiset reserviläiset.

Turvakurssien pitämisestä päätetään koulukohtaisesti ja ne ovat oppilaille vapaaehtoisia.

"Kursseja kyllä myös markkinoidaan, mutta paljon riippuu siitä, kuinka kiinnostuneita koulujen historian ja yhteiskuntaopin opettajat ovat turvallisuuskasvatuksesta. Monet ovat itse aktiivisia kurssin tilaamisessa", kertoo Ruuskanen.

Ei enää salatietoa

Maanpuolustuskoulutus ry:n perustaminen vuonna 1993 ja kaiken koulutuksen siirtäminen vähitellen sen siipien suojiin herätti aluksi närää perinteissä maanpuolustusjärjestöissä. Kurssien vapaaehtoiskouluttajat tulivat kuitenkin valtaosin esimerkiksi eri aselajikilloista tai paikallisista reserviupseeriyhdistyksistä.

"Nykyään näillä järjestöjen jäsenyyksillä ei ole enää hirveän paljon merkitystä. Yhä enemmän kurssilaisina ja kouluttajina on ihmisiä, jotka eivät kuulu mihinkään perinteiseen maanpuolustusjärjestöön, Ruuskanen kertoo.

"Internet vaikuttaa varmasti paljon. Tämä ei ole enää mitään salatietoa, jota järjestöaktiivit koulutavat toisilleen, kuten ehkä oli toiminnan alkuvaiheessa.

MPK ry on joutunut neuvottelemaan reviiristään muiden varautumiskoulutusta antavien tahojen kanssa, mutta nyt sillä on jo toista vuotta voimassa oleva kumppanuussopimus Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kanssa ja SPR-yhteistyön tiivistämistä suunnitellaan.