Uutinen

Maailmanparannusta 2.0

Pelastamaailma.fi -sivusto kannustaa pieniin tekoihin paremman maailman puolesta Facebookin ja muiden yhteisöpalveluiden hengessä. Kavereiden keräämisen sijaan käyttäjät asettavat yhteisiä pelastustehtäviä ja haasteita.
Olli Seuri
10.10.2008

Isot asiat koostuvat pienistä asioista. Siinä on lokakuun alussa avatun Pelastamaailma.fi -sivuston lähtökohta ja motto. Sivusto tarjoaakin käyttäjälleen mahdollisuuden käynnistää pelastustehtäviä eli pieniä hankkeita paremman maailman puolesta.

"Lähtökohtanamme oli sosiaalisen median sivusto, joka kokoaa yhteen eri toimijoita. Ennenkin on ollut kampanjasaitteja, mutta tässä haetaan suurempaa porukkaa mukaan", Kirkon Ulkomaanavun verkkotuottaja Lauri Soini kertoo.

Pelastamaailma.fi on ehtinyt kerätä yli 300 käyttäjää, ja sivuston julkistus onkin suunnattu valmiiksi kansalaisvaikuttamisesta kiinnostuneille. Suurta yleisöä ei tavoitella ennen kuin palvelu on vakiinnuttanut asemansa.

Kirkon Ulkomaanavun ylläpitämää palvelua on ollut suunnittelemassa lisäksi yhdeksän muuta järjestökumppania, joiden joukossa ovat muun muassa Amnesty, Greenpeace, Unicef ja Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa.

Pelasta maailma paloissa

Pelastamaailma.fi -sivuston toiminnallisuus perustuu siihen, että käyttäjä voi luoda omia missioitaan ja asettaa haasteita paremman maailman puolesta. Osallistumalla tai sitoutumalla toisten pelastustehtäviin käyttäjä verkostoituu toisiin käyttäjiin.

"Sivusto on myös järjestöille hyvä kanava tavoittaa aktiiviset ihmiset. Järjestöt voivat tarjota käyttäjille konkreettisia vaikuttamismahdollisuuksia ja toimintoja", Soini näkee.

Pelastustehtävistä eniten suosiota ovat ehtineet saavuttaa esimerkiksi ympäristötehtävät kuten "Fillarit kaapeista" tai "Pelasta sademetsä" sekä "Lisää Reiluja kuntia Suomeen" ja Kepan biopolttoainekampanja. Kampanjahaasteiden lisäksi ihmiset ovat haastaneet toisiaan roskaretkille tai luopumaan kertakäyttömukeista.

"Tarkoituksena on, että yhteisö luo tehtävät ja nostaa niitä haasteita, jotka tuntuvat käyttäjille tärkeiltä. Palvelussa voi myös kommentoida tehtäviä ja tehdä blogimaisesti päiväkirjamerkintöjä."

Tehtävät luovat löyhiä verkostoja

Palvelun esikuvia ovat kansalaisjärjestöaktiiveille suunnatut Change.org ja Idealist.org sekä toisaalta hieman samankaltaiset yhteisöpalvelut kuten Facebook ja MySpace. Sivuston kärki on kuitenkin hiottu kotimaisille järjestöille sopivaksi.

"Me olemme menneet selkeästi asia edellä, joten ihmiset liittyvät toisiinsa sen mukaan mitä tekevät tai mihin pelastustehtäviin osallistuvat. Verkostoitumisen perusidea ei ole se kuka kerää eniten kavereita", Soini perustelee.

Sivusto on kuitenkin vasta alkumetreillään ja sen käytettävyyttä seurataan koko ajan. Soinin mukaan Kirkon Ulkomaanavun ja sen yhteistyökumppaneiden on tarkoitus kehittää esimerkiksi palvelun verkostoitumismahdollisuuksia jo lähitulevaisuudessa.

Lisää tietoa aiheesta: