Uutinen

Maailmanpankki: Terveydenhuolto-ohjelmat eivät tavoita kaikkein köyhimpiä

Jos kehitysapu suunnataan köyhään maahan ilman tarkempia kohdennuksia, hyötyjinä ovat usein köyhimpien sijasta yhteiskunnan parempiosaiset, uutisoi Guardian Maailmanpankin tutkimuksesta.
Sanna Jäppinen
18.9.2005

Avunantajat kuvittelevat usein, että kunhan köyhiin maihin suunnataan rahaa, huono-osaisten asema paranee, totesi terveys- ja köyhyysasioiden neuvonantaja Davidson Gwatkin Maailmanpankista puhuessaan kehitysmaiden terveydenhuolto-ongelmia käsitelleessä konferenssissa Mumbaissa. Gwatkinin puhe perustui Maailmanpankin, Bill ja Melinda Gatesin säätiön sekä Ruotsin ja Hollannin hallitusten tekemään Reaching the Poor -tutkimukseen, joka julkaistaan lokakuussa.

Tutkimuksen mukaan juuri köyhimmät eivät usein pääse hyötymään avustusrahoista ja -ohjelmista, jos ne on suunnattu koko yhteisölle. Monet terveysohjelmat ovat suorastaan leventäneet kuilua rikkaiden ja köyhien välillä kehitysmaissa. Esimerkiksi lapsikuolleisuuden on arvioitu viime vuosina lisääntyneen 56 maassa, sillä kaikkein köyhimmät eivät ole päässeet osallisiksi perusterveydenhuollosta kuten rokotusohjelmista ja neuvolapalveluista.

Tutkimuksessa tarjotaan esimerkkejä maista ja ohjelmista, joissa köyhät on onnistuttu huomioimaan. Brasiliassa on tehty poliittinen päätös, että köyhimmät on otettava ensimmäisinä huomioon, ja maan köyhimmillä alueilla terveydenhuoltopalveluja on jalkautettu terveysasemilta ihmisten pariin.

Tansaniassa puolestaan on saatu hyviä kokemuksia malarian vastaisessa työssä, kun moskiittoverkkoja ja kotihoitotarvikkeita on onnistuttu markkinoimaan raskaina oleville naisille ja naisille julisteiden, t-paitojen ja teatteriesitysten avulla.

Tutkimuksen tuloksista on kerrottu myös Maailmanpankin Development Outreach -julkaisussa.

 

Lisää tietoa aiheesta