Uutinen

Maailmanpankki: Tasa-arvo - unohdettu vuosituhattavoite

Kolmas YK:n vuosituhattavoitteista, sukupuolten välinen tasa-arvo, jää todennäköisesti toteutumatta, koska sitä ei tueta riittävästi rahallisesti eikä poliittisesti, todettiin Maailmanpankin konferenssissa.
Sanna Jäppinen
17.2.2006

Kun puhutaan tasa-arvosta ja naisten vahvistamisesta tai tyttöjen saamisesta kouluun, moni ajattelee olevan kyse naisasiasta. Kyse on kuitenkin kehityksestä. Yksikään maa ei voi odottaa edistystä, jos puolet väestöstä ei saa kykyjensä mukaisia mahdollisuuksia, todettiin Maailmanpankin isännöimässä konferenssissa Washingtonissa 16. helmikuuta.

"Olen matkoillani nähnyt, mikä naisten rooli on - he eivät paranna ainoastaan lastensa ja perheidensä asemaa vaan kohentavat myös yhteisöjensä oloja ja osallistuvat maidensa taloudelliseen kehitykseen. He tarvitsevat mahdollisuuden, ja meidän on nyt aika tehdä kaikki, mitä voimme auttaaksemme heitä", totesi Maailmanpankin pääjohtaja Paul Wolfowitz.

"Meidän on edettävä tasa-arvon valtavirtaistamisessa ja varmistettava, että niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla on olemassa tehokkaat järjestelmät vastuunkannon ja toimeenpanon takaamiseksi", lisäsi Maailmanpankin köyhyyden vähentämisen ja taloushallinnon verkoston johtaja Danny Leipziger.

Maailmanpankkilaisten vetoomuksia olivat kuulemassa edustajat muun muassa Norjan ja Britannian hallituksista, OECD:n sukupuolten välisen tasa-arvon verkostosta, Unifemista ja YK:n Millennium-projektista.

Lisää tietoa aiheesta