Uutinen

Maailmanpankki siirsi kokouksensa Internetiin

Gumisai Mutume
3.6.2001

(IPS -- Washington) Globalisaatiota vastustavat kansalaisliikkeet juhlivat erävoittoa Maailmanpankin peruttua vuosittaisen ABCDE-konferenssinsa (Annual Bank Conference on Development Economics), joka oli tarkoitus pitää Barcelonassa, Espanjassa. Maailmanpankki ilmoitti siirtävänsä kokouksen Internetiin mielenosoitusten pelossa.

"Tämä oli suuri menestys", Maailmanpankin toimintatapojen muuttamisen puolesta kampanjoivan 50 vuotta on tarpeeksi -järjestön Njoki Njoroge Njehu sanoi maanantaina 21.5. "Tämä osoittaa, että Maailmanpankin toimintatapojen laillisuuden kyseenalaistaa koko maailmanlaajuinen kansalaisyhteiskunta, eikä vain pieni häirikköporukka Washingtonissa."

Vaikka Euroopan ABCDE-konferenssiin osallistuu vain joitakin satoja akateemikkoja, kokouksissa on mukana yleensä myös valtioiden virkamiehiä sekä kansalaisjärjestöjen edustajia. Viimeiset kaksi Euroopan kokousta pidettiin Ranskassa ongelmitta.

"Huolimatta yrityksistämme saada mielenosoituksia järjestävien järjestöjen edustajia mukaan konferenssiin, useat järjestöt haluavat vain häiritä keskusteluja niihin osallistumisen ja niissä vaikuttamisen sijaan", sanoi Maailmanpankin edustaja Caroline Anstey. "Emme halua saattaa eri puolilta maailmaa tulevia akateemikkoja tai espanjalaisia isäntiämme sellaiseen tilanteeseen", hän lisäsi.

Maailmanpankin pääjohtaja James Wolfensohn sai hiljattain kakusta naamaansa vieraillessaan Suomessa. Viime vuonna Maailmanpankin sekä kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n johtorymien vuosikokoukset Prahassa, Tshekin tasavallassa, jouduttiin keskeyttämään päivää suunniteltua aikaisemmin väkivaltaisten mielenosoitusten takia.

ABCDE-konferenssissa oli tarkoitus käsitellä muun muassa globalisaatiota ja sen vaikutusta kehitykseen viimeisten 10 vuoden aikana, erityisesti Latinalaisessa Amerikassa ja Karibianmeren alueella.

Barcelonan mielenosoituksia järjestämässä ollut ryhmä -- Kampanja Maailmanpankkia vastaan (Campaign Against the World Bank) -- kuvaili kokouksen peruuntumista "ennennäkemättömäksi onnistumiseksi kapitalistista globalisaatiota vastustavalle liikkeelle".

Globalisaation vastainen liike saavutti huippunsa Maailman kauppajärjestö WTO:n ministerikokouksessa Seattlessa vuonna 1999.

Globalisaation Woodstockiksi kutsutut Seattlen mielenosoitukset houkuttelivat paikalle arvioiden mukaan 30 000 - 40 000 osallistujaa. Massatapahtuma sekä yhteisymmärryksen puute konferenssisaleissa pysäyttivät WTO:n eikä uusia kauppaneuvotteluja ole vielä käynnistetty.

Seattlen jälkeisillä mielenosoituksilla ei kuitenkaan ole ollut vastaavaa vaikutusta. Ne eivät ole onnistuneet keskeyttämään monikansallisten instituutioiden kokouksia eivätkä pysäyttämään globalisaatiota, joka useiden IMF:n raporttien mukaan on aikaansaanut vahvan talouskasvun ja kaupan vuosikymmenen.

"Tapaamisen keskeyttäminen oli vähemmän tärkeä tavoite kuin tietoisuuden kasvattaminen", toteaa talousanalyytikko ja velka-aktivisti Patrick Bond mielenosoittajien epäonnistumisesta yrityksessä keskeyttää Maailmanpankin ja IMF:n kevättapaaminen huhtikuussa 2000.

Tilaisuudessa tuhannet mielenosoittajat tukkivat Washingtonin keskustan, ja Bondin mukaan tärkeä saavutus oli joukkovelkakirjaboikottikampanjan käynnistäminen. Kampanjan tarkoituksena on saada sijoittajat olemaan ostamatta joukkovelkakirjoja, jotka muodostavat valtaosan IMF:n vuosibudjetista.

"Pelkkien tapaamisten estäminen ei riitä", sanoo Njehu. "Se on helppo tehtävä. Suurempi työ on haitallisten menettelytapojen lakkauttamisessa."