Uutinen

Maailmanpankki pudotti kehitysmaiden talouskasvuarviota entisestään

Kehitysmaiden bkt:n arvioidaan kasvavan ainoastaan 2,1 prosenttia vuoden 2009 aikana.
Sanna Jäppinen
31.3.2009

Maailmanpankki julkisti 31. maaliskuuta päivitetyt arviot maailmantalouden näkymistä tälle ja ensi vuodelle. Globaalisti bruttokansantuotteessa (bkt) on odotettavissa 1,9 prosentin supistuminen, mikä tietäisi pahinta talousnotkahdusta sitten toisen maailmansodan.

Kehitysmaille pankki arvioi tänä vuonna 2,1 prosentin kasvua. Vielä viime marraskuussa kasvuarvio oli 4,4 prosenttia. Vuonna 2008 kehitysmaiden bkt kasvoi 5,8 prosenttia.

"Kehitysmaissa on nähtävissä, että lama vaikuttaa köyhimpiin ihmisiin ja tekee heistä entistäkin haavoittuvampia - ja samalla se kaventaa heidän mahdollisuuksiaan ja vie toivon", kommentoi Maailmanpankin pääekonomisti Justin Yifu Lin.

Pankin mukaan on myös huomioitava se, että vaikka talouskasvu olisi vuonna 2010 hieman parempi, tuntuvat laman seuraukset vielä pitkään esimerkiksi työttömyyden muodossa.

"Lontoossa, Washingtonissa ja Pariisissa ihmiset voivottelevat sitä, tuleeko bonuksia vai eikö tule. Joissain osissa Afrikkaa, Etelä-Aasiaa ja Latinalaista Amerikkaa kyse on siitä, onko ruokaa vai eikö ole", totesi pankin pääjohtaja Robert Zoellick.

Maailmanpankin arvioiden mukaan kehitysmaiden rahoitustarve välttämättömiin menoihin ja lainojen lyhennyksiin tulee tänä vuonna olemaan noin 1 300 miljardia dollaria. Köyhiin maihin suuntautuvien rahavirtojen vähentyessä saattaa todellinen lisärahan tarve olla pankin mukaan 270-700 miljardia dollaria.

Zoellick uudisti jälleen esityksensä erillisen kriisirahaston perustamisesta. Rahastoon kerättäisiin 50 miljardia dollaria Maailmanpankilta, hallituksilta ja alueellisilta kehityspankeilta. Zoellick kohdisti vaatimuksensa erityisesti torstaina 2. huhtikuuta Lontooseen G20-kokoukseen saapuville tärkeimpien teollisuus- ja kehitysmaiden johtajille.

Lisää tietoa aiheesta