Uutinen

Maailmanpankki palkitsi vesi- ja energiasektorin pienhankkeita

Maailmanpankin Development Marketplace -kilpailussa palkittiin 30 pienhanketta 22 kehitysmaasta yhteensä viidellä miljoonalla dollarilla.
Sanna Jäppinen
11.5.2006

Development Marketplace -kilpailu järjestettiin nyt seitsemännen kerran. Tavoitteena on löytää kehityskelpoisia ideoita, jotka saattavat jäädä muuten ilman rahoittajaa epätavallisuutensa tai pienuutensa takia. Ajatuksena on myös se, että ideat pohjaavat paikalliseen tietämykseen ja ovat jalostettavissa taloudellisesti kannattaviksi ja hyödynnettävissä myös muualla.

Tämänvuotisen kilpailun teemana oli etsiä ratkaisuja vesihuollon, sanitaation ja energiansaannin kohentamiseksi. Ehdotuksia kisaan tuli kaikkiaan 2 500, joista karsittiin loppukilpailuun 118. Maailmanpankin pääjohtaja Paul Wolfowitz julkisti 9. toukokuuta 30 hanketta, jotka palkittiin yhteensä viidellä miljoonalla dollarilla (3,9 miljoonalla eurolla).

Palkituista hankkeista 14 tuli Afrikasta, ja yksittäisistä maista Intiasta löytyi eniten voittajia eli viisi kappaletta.

"Development Marketplace -apuraha oli palkinto päättäväisyydestämme auttaa kenialaisia maidontuottajia", totesi Muhaimina Said Rural Milk Collection -keskuksesta. "Meidän hankkeessamme hyödynnetään aurinkoenergiaa, jotta maitoa saadaan jäähdytettyä ja säilytettyä yön yli, ja tuottajat voivat seuraavana päivänä myydä sitä torilla. Tarjoamme maanviljelijöille mahdollisuuden auttaa itseään, jotta he pääsevät irti köyhyydestä."

Kenialaisten hankkeen on tarkoitus hyödyttää jopa 650 000 maaseudun asukasta, joista vain puolella on nykyään sähköä käytössä.

Lisää tietoa aiheesta