Uutinen

Maailmanpankki: Maailmassa onkin 1,4 miljardia köyhää

Maailmanpankki nosti köyhyysrajan määritelmän 1,25 Yhdysvaltain dollariin päivässä. Köyhien määrä "lisääntyi" 400 miljoonalla.
Eeva Eronen
28.8.2008

Joka neljäs kehitysmaiden asukas eli 1,4 miljardia ihmistä elää köyhyydessä, Maailmanpankki arvioi tuoreissa laskelmissaan. Köyhiä on uuden arvion mukaan aiempaa enemmän, sillä rahoituslaitos hilasi köyhyyden mittarina vanhastaan toimineen dollarin päiväkulutuksen 1,25 Yhdysvaltain dollariin päivässä.

Laskelma perustuu kohonneisiin elinkustannuksiin, jotka on laskettu vuoden 2005 kulutuksien mukaan. Vanha laskelma 985 miljoonasta köyhästä nojasi vuoden 1993 elinkustannuksiin.

Köyhyyden vähentämisessä on kuitenkin onnistuttu, vaikka köyhien laskennallinen määrä hypähti nyt reilusti ylöspäin, Maailmanpankki huomauttaa. Uusien laskelmien mukaan vuonna 1981 köyhyydessä eli vielä 1,9 miljardia ihmistä. Köyhiä oli siis tuolloin 500 miljoonaa enemmän kuin nyt. Lisäksi heidän osuutensa väestöstä oli paljon suurempi kuin nykyään, yli puolet kehitysmaiden väestöstä.

Maailmanpankki uskookin, että ensimmäinen vuosituhattavoite eli äärimmäisen köyhyyden puolittaminen vuoden 1990 tasosta vuoteen 2015 mennessä voi onnistua. Köyhyyden katoamista se ei kuitenkaan todellakaan tarkoittaisi; tavoitteessa puhutaan suhteellisen osuuden puolittamisesta eli maailmassa sinnittelisi vielä sittenkin 1,25 miljardia ihmistä 1,25 dollarilla päivässä.

Kehitys ei etene kaikkialla

Uudet laskelmat vahvistavat, että kehityksessä on valtavia alueellisia eroja. Köyhyyden vastaisen taistelun voittajia ovat eittämättä Itä-Aasia ja Kiina. Itä-Aasia on vielä vuonna 1981 maailman köyhin alue, mutta köyhien osuus väestöstä saatiin putoamaan 80 prosentista 18 prosenttiin ennen vuotta 2005.

Kiina taas on ainoa paikka, jossa myös köyhien todellinen lukumäärä on laskenut väestönkasvusta huolimatta. Kiinalaisten köyhien määrä nimittäin väheni vertailuvuosina 835 miljoonasta 207 miljoonaan.

Heikointa - käytännössä olematonta - kehitys on ollut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jonka asukkaista joka toinen elää köyhyysrajan alapuolella aivan kuten 1980-luvun alussa. Väestönkasvun vuoksi lukema on aiempaa murheellisempi, ja heitä on nyt lähes kaksi kertaa enemmän eli 380 miljoonaa.

Maailmanpankki laski keskitulotason maiden uudeksi köyhyysrajaksi kaksi dollaria päivässä. Kyseisellä mittarilla köyhien osuus väestöstä on laskenut Latinalaisessa Amerikassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Kehitys ei ole kuitenkaan ollut niin vahvaa, että se olisi selättänyt väestökasvusta johtuvan köyhien määrän lisääntymisen.

Lisää tietoa aiheesta