Uutinen

Maailmanpankki lähes tuplaa tukensa köyhimmille

Maailmanpankin hallitus hyväksyi 450 miljoonan dollarin lisäyksen sen kaikista köyhimmille maille tarkoitettuun avustusbudjettiin tälle vuodelle. Aiempi varaus oli 500 miljoonaa dollaria.
Esa Salminen
17.8.2006

Varojen käyttöä hallinnoi Maailmanpankin oma kehitysrahasto IDA (International Development Association). Suurin osa sen rahoista tulee noin 40 eri valtion lahjoituksista. Näiden yhteenlaskettu avustus maailman köyhimmille maille IDAn kautta on tänä vuonna noin 33 miljardia dollaria.

Maailmanpankin oma varojensiirto IDA-rahastoon on järjestön historian suurin.

"Vaikka tämä Maailmanpankkiryhmän ennätyslukema on positiivinen askel, täytyy muistaa, että IDA on lähinnä riippuvainen rahoittajavaltioiden lahjoituksista. Kehittyvässä maailmassa on suuri, täyttämätön avuntarve, eikä nämä merkittävätkään rahansiirrot Maailmanpankilta yksin sitä täytä. Odotan positiivista ja voimakasta sitoutumista rahoittajilta kun [varoja] täydennetään ensi vuonna", kommentoi Maailmanpankin pääjohtaja Paul Wolfowitz.

Nyt kasvaneet IDAn varat on tarkoitettu korottomiin lainoihin ja avustuksiin 81 köyhimmän maan hallituksille. Näistä puolet on Afrikassa.

Lisää tietoa aiheesta