Uutinen

Maailmanpankki: Kiinan köyhät köyhtyvät entisestään

Samaan aikaan kun Kiinan vuotuinen talouskasvu on ollut lähes 10 prosenttia, on köyhimmän kansanosan tulotaso tippunut, osoittavat Maailmanpankin tutkimustulokset.
Sanna Jäppinen
24.11.2006

"Alustavat tutkimustulokset osoittavat, että köyhimmän kansanosan keskimääräiset tulot laskivat hieman vuosina 2001-2003, siinä missä kaikissa muissa ryhmissä nähtiin merkittävää kasvua", toteaa Maailmanpankin Kiinan-pääekonomisti Bert Hofman Financial Timesin mukaan.

Tutkimusten mukaan Kiinan 1,3-miljardisen väestön köyhimmän kymmeneksen tulotaso tippui vuosituhannen alussa 2,4 prosenttia. Samaan aikaan maan talouskasvu lähenteli 10 prosenttia, ja rikkaimman kymmeneksen tulot nousivat yli 16 prosenttia.

Vuodesta 2002 presidenttinä toiminut Hu Jintao on nostanut talouspolitiikkansa keskipisteeseen rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kuromisen pienemmäksi, Finacial Times muistuttaa. Siitä, miten tämä tapahtuu, on Kiinassa keskustelu runsaasti, ja Maailmanpankin löydökset osoittanevat ainakin sen, että talouskasvu yksin ei riitä köyhyyden kitkemiseksi.

Yasheng Huang yhdysvaltalaisesta MIT-yliopistosta toteaa, että pankin tulokset eivät yllättäneet, vaan hän uskoi tilanteen olevan vielä huonompi.

"Kiinan määritelmä köyhyysrajalle on asetettu äärimmäisen alhaalle", Huang toteaa Finacial Timesin mukaan.

Kiinan köyhien todellisuutta kuvaa esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO:n aiemmin tänä vuonna julkaisema tutkimus, jossa vertailtiin terveydenhuollon tasa-arvoisuutta. Kiina sijoittui 191 maan joukossa 187. sijalle.

Hallituksen tilastot osoittavat, että vuosina 2000-2003 sairaalakäyntien määrä väheni lähes viisi prosenttia, mutta samaan aikaan sairaalojen tuotto kasvoi yli 70 prosenttia, BBC kirjoittaa. Toisin sanoen köyhät käyttivät terveydenhuoltopalveluja yhä vähemmän niiden kallistuessa, ja samaan aikaan rikkaat maksoivat palveluista yhä enemmän.

Lisää tietoa aiheesta