Uutinen

Maailmanpankki ja IMF vetoavat WTO-neuvottelujen läpiviemiseksi

Kansainvälisten rahoituslaitosten johtajat vetoavat teollisuusmaihin, jotta ne leikkaisivat maataloustukiaan ja -tullejaan ja Dohan neuvottelukierros saataisiin päätökseen WTO:n joulukuisessa ministerikokouksessa.
Sanna Jäppinen
2.11.2005

Maailman kauppajärjestö WTO:n parhaillaan käynnissä oleva Dohan neuvottelukierros on pitkään ollut umpikujassa maatalouskauppaan liittyvien kysymysten takia. Erityisesti kiistaa ovat herättäneet teollisuusmaiden maataloustuet omalle tuotannolleen ja tullit kehitysmaiden maataloustuotteille.

Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) johtajat Paul Wolfowitz ja Rodrigo de Rato antoivat yhteisen lausunnon, jossa he vetosivat neuvottelujen kannalta keskeisin maihin Dohan kierroksen läpiviemiseksi WTO:n joulukuisessa ministerikokouksessa Hongkongissa.

"Suurimpien maiden kattavilla ja selkeillä maataloustullien leikkauksilla on suurimmat vaikutukset kehitykseen", rahoituslaitosten kannanotossa todetaan BBC:n uutisen mukaan.

Monet kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet rahoituslaitoksia siitä, että ne ovat teollisuusmaiden puolella pyrkiessään ajamaan vapaata kauppaa kaikilla rintamilla, todetaan IPS:n uutisessa.

Ehdotukset riittämättömiä

Syksyn aikana Yhdysvallat ja EU ovat esittäneet useita eri ehdotuksia maataloustukien ja -tulliensa leikkaamiseksi. 28.10. EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson esitti viimeisenä ehdotuksena ennen Hongkongia, että EU voisi alentaa maataloustulleja keskimäärin jopa 47 prosenttia. Unionin jäsenmaista erityisesti Ranska on kritisoinut Mandelsonia toimivallan ylittämisestä.

IPS:n mukaan kansalaisjärjestöt pitävät EU:n ehdotusta riittämättömänä. Esimerkiksi Christian Aid -järjestön mukaan EU:n ehdotukseensa liittämät ehdot tekevät pilkkaa aikanaan Dohassa tehdyistä lupauksista, joiden mukaan nyt käytävissä kauppaneuvotteluissa huomioitaisiin kehitys.

EU:n ehdotus ei myöskään ole saanut taakseen muiden kauppamahtien tukea. Yhdysvaltojen mielestä ehdotuksessa ei mennä riittävän pitkälle, ja samalle kannalle on asettunut 17 suuren ruoantuottajamaan Cairnsin ryhmä, johon kuuluvat muun muassa Australia, Brasilia, Kanada ja Etelä-Afrikka, IPS uutisoi.

Vaikka Yhdysvallat on ajanut EU:ta vahvemmin maataloustukien leikkaamista ja tullien alentamista, ei ehdotuksilla olisi toteutuessaan todellista merkitystä maatalouskaupan rakenteisiin, todetaan IATP-tutkimuslaitoksen analyysissa. IATP:n mukaan Yhdysvallat jättää ehdotuksessaan huomiotta maatalouskauppaa eniten häiritsevän tekijän: ylituotantoruoan dumppaamisen kehitysmaihin.

Lisää tietoa aiheesta