Uutinen

Maailmanpankki: Itä-Euroopassa uudistetaan yrityslakeja tehokkaasti

Maailmanpankin raportti Doing Business 2006: Creating Jobs asettaa 155 maata järjestykseen yrityslainsäädännön ja reformien suhteen. Afrikan maat saavat moitteita raskaasta byrokratiasta.
Jari Nousiainen
14.9.2005

Yrityksen perustamista, työntekijöiden palkkaamista ja muiden yritystoimintaa koskevien säännösten byrokraattisuuden keventämisessä tänä vuonna on kehittynyt eniten Serbia ja Montenegro. Helpoin maa yrittäjän kannalta on raportin mukaan Uusi-Seelanti, BBC:n uutisessa kerrotaan. Kärkijoukossa on myös useita Aasian maita, kuten Singapore, Hongkong, Japani ja Thaimaa.

Afrikan maat ovat hankalimpia yritystoiminnan kannalta. Maailmanpankin tiedotteessa mainitaan, että esimerkiksi Mosambikissa yrityksen perustaminen edellyttää 14 erillistä prosessia, jotka kestävät 153 päivää. Sierra Leonessa kaikkien yritysverojen maksamiseen kuluisi jopa 164 prosenttia yrityksen bruttotuotosta.

Kaikki Afrikan maat eivät kuitenkaan saa haukkuja byrokratiasta, sillä esimerkiksi sijalla 139 oleva Ruanda kuuluu eniten uudistaneiden joukkoon.

Maailmanpankin johtajan Paul Wolfowitzin mukaan yritystoiminnan helpottaminen on tärkeää työpaikkojen luomiseksi ja talouskasvun lisäämiseksi. Maailmanpankki varoittaa, että maat, jotka eivät uudista yrityssääntelyään, ovat vaarassa jäädä vielä enemmän jälkeen muista, kirjoittaa BBC.

Lisää tietoa aiheesta