Uutinen

Maailmanpankki: Globaali tukirahasto köyhille maille

Maailmantalouden pitkäaikaisen hidastumisen estämiseksi olisi tarpeen luoda Marshall-avun kaltainen rahasto köyhien maiden talouden vauhdittamiseksi, esittää Maailmanpankin pääekonomisti.
Jari Nousiainen
10.2.2009

Nousukaudella rikkaista maista on investoitu runsaasti - jopa liikaa - tuotantoon kehittyvissä maissa, mutta nyt talouskriisin myötä kysyntä on kuihtunut. Maailmanpankin pääekonomisti Justin Lin kehottaa perustamaan 2 000 miljardin dollarin rahaston, jolla rohkaistaisiin kehittyvien maiden talouksia seuraavan viiden vuoden ajan, uutisoi USA Today.

Rahoitus tukeen tulisi Linin suunnitelmassa lainoina Yhdysvalloilta sekä Kiinalta ja öljyntuottajamailta. USA Today arvelee hankkeen kuitenkin olevan heikoissa kantimissa, kun samaan aikaan presidentti Obaman kotimainen 800 miljardin dollarin elvytyspaketti on herättänyt paljon vastustusta.

Linin mukaan infrastruktuurihankkeiden tukeminen kehittyvissä maissa tuottaisi paljon suurempia hyötyjä kuin vastaavat projektit rikkaissa maissa. Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick kiinnitti jo viime viikolla huomiota siihen, että köyhien maiden infrastruktuurin kehittäminen on vaikeuksissa, ja siihen panostaminen synnyttäisi työpaikkoja ja tukisi tulevaa kehitystä.

Lausunnossaan Lin muistutti, että maailmanlaajuinen yhteistyö on välttämätöntä taantuman lyhentämiseksi. Hän pitää todennäköisenä, että valtiot kääntyvät protektionismiin pitääkseen omien elvytyspakettiensa hyödyn kotimaassa, jollei yhteistyötä synny.

Lisää tietoa aiheesta