Uutinen

Maailmanpankki edistää korruptiorahojen takaisinperimistä

Maailmanpankki käynnisti aloitteen, jonka tavoitteena on saada edes osa kehitysmaiden korruptoituneiden johtajien rohmuamista rahoista takaisin ja kehitysohjelmien käyttöön.
Sanna Jäppinen
18.4.2007

Maailmanpankin pääjohtaja Paul Wolfowitz esitteli pankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kevätkokouksen yhteydessä 14.-15. huhtikuuta uuden "Stolen Asset Recovery" -aloitteen.

Hanke on osa Maailmapankin korruption vastaista kampanjointia, ja sen tavoitteena on saada edes osa kehitysmaiden korruptoituneiden johtajien välistä vetämistä varoista takaisin. Mukana on myös YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaava järjestö UNODC, ja jatkossa yhteistyöhän on tarkoitus saada mukaan myös muun muassa IMF, OECD, Norjan ulkoministeriön kehitysyhteistyöosasto Norad sekä vauraimpien valtioiden ja Venäjän G8-ryhmä.

Maailmanpankin mukaan köyhissä maissa lahjuksiin saattaa upota jopa 800 miljardia dollaria vuosittain, Reuters kirjoittaa. Esimerkiksi Indonesian entinen diktaattori Suharto kavalsi maansa varoja 15-35 miljardin dollarin edestä, ja Filippiinien Marcos, Zairen Sese Seko ja Nigerian Abacha viisi miljardia kukin.

"Tämä on moraalinen velvollisuutemme", Wolfowitz totesi uudesta hankkeesta. "Jos edes osa varastetuista varoista saadaan takaisin, voidaan kohentaa kehitys- ja sosiaaliohjelmien sekä infrastruktuurin rahoitusta."

Kriitikot ovat viime päivinä arvostelleet Maailmanpankin korruption vastaisen työn uskottavuutta pääjohtaja Wolfowitzin ympärillä vellovan skandaalin takia. Wolfowitzin syytetään Maailmanpankissa työskentelevän tyttöystävänsä huiman palkankorotuksen junailusta.

"Tämä on tärkeää työtä ja aion jatkaa sitä", Wolfowitz vastasi kysymykseen jatkosuunnitelmistaan 16. huhtikuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Lisää tietoa aiheesta