Uutinen

Maailmanpankin uudistus käyntiin: kehitysmaille lisää äänivaltaa

Syksyllä 2008 sovittu äänivaltauudistus sai lopullisen sinettinsä. Pankki lupailee lisää vaikutusvaltaa muun muassa Saharan eteläpuoliselle Afrikalle.
Sanna Jäppinen
16.2.2009

Maailmanpankin syyskokouksessa lokakuussa 2008 sovittiin pitkään odotetun äänivaltauudistuksen ensimmäisen vaiheen käynnistämisestä. Pankin hallintoneuvosto siunasi suunnitelman 11. helmikuuta.

Ensi vaiheessa uudistus tarkoittaa sitä, että pankin 185 jäsenmaan keskinäistä äänivaltaa muutetaan niin, että kehitysmaiden osuus kasvaa 44 prosenttiin. Pankin mukaan äänivaltaa on pyritty lisäämään erityisesti köyhimmille maille.

Lisäksi pankin johtokuntaan tulee yksi paikka lisää Saharan eteläpuoliselle Afrikalle, mikä tarkoittaa sitä, että kehitysmailla on mahdollisuus saada enemmistö johtokunnassa.

"Kehittyvän maailman äänen lisääminen on keskeistä, kun pyritään parantamaan avun tehokkuutta ja vaurauden tasaista jakautumista sekä edistämään kehitystä 2000-luvun taloudellisessa todellisuudessa", totesi pääjohtaja Robert B. Zoellick pankin tiedotteessa ja kehotti tähtäämään entistä kunniahimoisempiin uudistuksiin.

Lisää tietoa aiheesta