Uutinen

Maailmanpankin korruptionvastaiset puheet ja teot ristiriitaisia

Maailmanpankki on ottanut korruption kitkemisen toimintansa keskiöön. Uusin aloite edistää köyhien maiden korruptiorahojen takaisinperimistä. Samaan aikaan pankin omat korruptionvastaiset toimet saavat arviointipaneelilta moitteita.
Sanna Jäppinen
19.9.2007

Maailmapankki käynnisti 17. syyskuuta yhdessä YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavan järjestön UNODC:n kanssa ohjelman, jonka avulla on tarkoitus saada edes osa kehitysmaiden korruptoituneiden johtajien kavaltamista ja ulkomaille siirtämistä rahoista takaisin.

UNODC:n johtaja kuvasi "Stolen Asset Recovery" -ohjelmaa (StAR) käännekohdaksi korruptionvastaisessa työssä: "Vastedes kleptokraattien on entistä vaikeampaa varastaa julkisia varoja, ja kansalaisten on helpompi saada rahat takaisin."

Ohjelman käynnistyksen yhteydessä julkistetussa raportissa todetaan, että rikollisen toiminnan, korruption ja verokeplottelujen takia maasta toiseen kulkee vuosittain jopa 1 600 miljardia dollaria.

Jos edes murto-osa korruptoituneiden johtajien välistä vetämistä rahoista saadaan takaisin, voidaan niillä saada kehityshankkeissa aikaan suuria: esimerkiksi sadalla miljoonalla tarjotaan kattava rokotesuoja neljälle miljoonalle lapselle tai rakennetaan vedenjakelu- ja viemäröintipalvelut 250 000 kotitaloudelle, Maailmanpankin tiedotteessa todetaan.

Takaisinperimistä edesautetaan vahvistamalla muun muassa kehitysmaiden lainsäädäntöä ja syyttäjäviranomaisten toimintaa sekä lisäämällä kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden valvontaa niin, että rahanpesu vaikeutuu.

Tässäkin asiassa yhteistyö kehitysmaiden ja rikkaiden valtioiden välillä on ratkaisevan tärkeää, Maailmanpankki muistuttaa. Siinä missä köyhissä maissa on panostettava hyvään hallintoon ja päättäjien saamiseen edesvastuuseen teoistaan, on teollisuusmaiden puututtava rahanpesuun ja veroparatiiseihin, joihin kavallettuja varoja siirretään.

Pankissa nihkeä asenne sisäiseen korruptiotutkintaan

StAR-ohjelma on osa Maailmanpankin uutta linjaa, jossa korruptionvastainen työ on noussut keskipisteeseen. Linjan lanseerasi Maailmanpankin pääjohtajan postilta keväällä eronnut, naisystävänsä urakehitystä pankissa epäeettisesti edistänyt Paul Wolfowitz.

Wolfowitz edisti virkakaudellaan myös pankin sisäistä korruptiotutkintaa. Lahjontaa ja henkilökunnan väärinkäytöksiä pankin rahoittamissa hankkeissa tutkii vuonna 2001 perustettu institutionaalisen lahjomattomuuden osasto (Institutional Integrity Department, INT).

Viime talvena nimitetty ulkopuolinen paneeli arvioi INT:n työn onnistumista, ja ryhmän raportti julkistettiin 13. syyskuuta. Kuusijäsenistä ryhmää veti Yhdysvaltain keskuspankin entinen johtaja Paul Volcker, jonka aiempiin meriitteihin kuuluu muun muassa YK:n "Ruokaa öljystä" -ohjelmaan liittyneiden korruptiosyytösten arviointi.

INT:n henkilökunta todettiin arviossa päteväksi ja sen tekemä tutkimus ammattimaiseksi. Myös INT:ä johtava Suzanne Rich Folsom sai arvioijilta synninpäästön. Osaston työtä vaikeuttaa paneelin mukaan kuitenkin se, että "tärkeissä osissa pankin henkilökuntaa ja johtoa" on vastahankaisuutta INT:n toimintaa kohtaan. Työhön heijastuvat myös "jännitteet ja hankaukset operatiivisessa johdossa". Kehittämisen varaa olisi myös pankin kyvyssä vastata INTin löytämiin väärinkäytöksiin.

Parannuskeinoina paneeli kehotti muun muassa luomaan ulkopuolisen neuvoa-antavan johtokunnan, joka varmistaisi INT:n itsenäisyyden operatiivisten ja poliittisten paineiden alla.

Maailmanpankin nykyinen pääjohtaja Robert Zoellick kiitti Volckerin raporttia "loistavaksi" ja "erittäin tarpeelliseksi" ja totesi StAR-ohjelmasta, että "köyhiltä varastamista ei voi hyväksyä". The Washington Postin pääkirjoituksen mukaan Zoellickin tärkein tehtävä on nyt muuttaa sanat teoiksi.

Paul Volckerin mukaan oli mahdotonta arvioida, paljonko Maailmanpankin rahoja tärvääntyy korruptioon, mutta summa todettiin merkittäväksi, AP uutisoi.

"Henkilövalinnat läpinäkyviksi"

Viikkoa ennen Volckerin raporttia yhdysvaltalainen Government Accountability Project -järjestö (GAP) julkisti oman arvionsa INT:n työstä. GAPin mukaan muutosta kaivattaisiin ennen muuta henkilöstöpolitiikkaan: nyt valintoja ei tehdä läpinäkyvästi ja yhdysvaltalaisia näytetään suosivan muita kansallisuuksia edustavien hakijoiden kustannuksella.

GAPin mukaan INT:n tutkimuskohteet valitaan milloin minkäkin oikun perusteella, ja liian moni tapaus jää roikkumaan. Tutkimustyön pitäisi olla nykyistä perusteellisempaa, systemaattisempaa ja puolueettomampaa.

Järjestön mukaan johdon painostus on vaikuttanut INT:n tutkimustulosten julkaisuun: esimerkiksi pankin hankkeiden korruptiota Kongon demokraattisessa tasavallassa tutkinut raportti vaiettiin poliittisista syistä.

Ennen kaikkea Maailmanpankin olisi pystyttävä oppimaan tehdyistä virheistä, GAP vaatii. Siksi INT:n olisi kehitettävä muodolliset ja läpinäkyvät pelisäännöt siihen, kuinka löydöksistä raportoidaan pankille, kansallisille viranomaisille sekä hankkeissa mukana oleville yhteisöille ja kansalaisille.

Lisää tietoa aiheesta