Uutinen

Maailmanpankin Kiina-hanke herättää arvostelua

Max von Bonsdorff
28.6.2000

Maailmanpankin johtokunta käsittelee alustavien tietojen mukaan ensi viikolla lainoitushanketta, jonka avulla on tarkoitus pakkosiirtää 58 000 ihmistä Kiinan Qinhain provinssista Tiibetiin. Hanke on herättänyt erittäin laaja keskustelua ja arvostelua. Myös tämän päivän Helsingin Sanomat käsittelee hanketta pääkirjoituksessaan.

Maailmanpankin oma evaluaatiopaneeli on teettänyt hankkeesta arviointiraportin, joka kuitenkin on julistettu salaiseksi. Raportti on kuitenkin vuotanut julkisuuteen, mm. Financial Timesiin, ja sen mukaan Maailmanpankki on rikkonut monia omia sääntöjänsä hankkeen valmistelussa: Se ei mm. konsultoinut sääntöjensä mukaisesti niitä kiinalaisia tai tiibetiläisiä, joiden elinolot ratkaisevasti muuttuvat hankkeen myötä. Pankki ei myöskään ole noudattanut omia ympäristövaikutusten arviointi säännöstöään.

Monet kansalaisjärjestöt ovat vaatineet hankkeen pysäyttämistä. Lisätietoa hankkeesta mm. sivuilta http://www.bicusa.org.

Mikäli haluat tukea monien järjestöjen esittämää vaatimusta hankkeen pysäyttämisestä voit tehdä sen mm. lähettämällä s-postin Maailmanpankin pohjoismaiden ja baltianmaiden johtokuntaedustaja Ilkka Niemelle. Hänen s-postinsa on iniemi@worldbank.org.

Max von Bonsdorff