Uutinen

Maailmanpankin arviointi: Vapaakauppa ei riitä köyhyyden kitkemiseen

Maailmanpankin tukema talouspoliittinen toiminta ei ole tuottanut kehitysmaissa odotettua kasvua. Kaupan vapauttaminen ei yksin riitä köyhyyden vähentämiseen, todetaan pankin oman arviointiryhmän raportissa.
Sanna Jäppinen
24.3.2006

Maailmanpankki on rahoittanut vuodesta 1987 lähtien kehitysmaiden talousohjelmia 38 miljardilla dollarilla (31,7 miljardilla eurolla). Tuki on auttanut avaamaan markkinoita, mutta vienti ja talouskasvu eivät ole nousseet odotetusti, eikä köyhyyttä ole onnistuttu vähentämään toivotulla tavalla, todetaan Maailmanpankin itsenäisen arviointiryhmän (IEG) raportissa "Assessing World Bank Support for Trade, 1987-2004".

"Evaluaatio vahvistaa sen, että kaupan vapauttaminen ei yksin riitä luomaan talouskasvua ja kitkemään köyhyyttä", totesi IEG:n pääjohtaja Vinod Thomas. Liberalisoinnin tueksi tarvitaan sijoituksia ja instituutioiden vahvistamista sekä toimia, jotka lieventävät kaupan vapauttamisesta aiheutuvia kielteisiä seurauksia.

Erityisesti Afrikan maissa kaupan vapauttaminen ei ole johtanut kestävään viennin kasvuun. Monet maat eivät ole onnistuneet monipuolistamaan vientituotteidensa valikoimaa, ja niinpä ne ovat edelleen alttiita hintavaihteluille. Evaluaation mukaan yksipuolinen vienti on johtanut joidenkin maiden kohdalla myös siihen, että ne eivät ole kunnolla päässeet mukaan maailmanmarkkinoille, vaan niiden markkinaosuudet ovat päinvastoin pienentyneet.

Kansainvälisen Maan ystävien tiedotteessa todetaan, että Maailmanpankin evaluaatio tukee arkipäivän havaintoja. "Markkinoiden avaaminen on hyödyttänyt maailman suurimpia yrityksiä, mutta miljoonien köyhien ihmisten kohdalla seuraukset ovat olleet tuhoisia", Alberto Villarreal Uruguayn Maan ystävistä sanoo.

Maan ystävien mukaan maailmankaupan vapauttaminen on aiheuttanut kehitysmaissa sosiaalisia ongelmia, ympäristötuhoja ja jopa nälkää. Järjestön mukaan erityisesti pienviljelijät ovat haavoittuvaisia markkinoiden avautuessa, sillä heidän maapalansa joutuvat usein isompien viljelyksien osaksi tai niillä aletaan viljellä vientiin suunnattuja lajikkeita.

"Maailmanpankin olisi syytä ottaa opiksi tästä katsauksesta, joka toistaa ympäri maailmaa paikallisyhteisöjen ääniä. Maailmanpankin pitäisi lakata tyrkyttämästä kauppapolitiikkaa, joka ei selvästikään tue köyhiä", toteaa Janneke Bruil kansainvälisestä Maan ystävistä.

Lisää tietoa aiheesta