Uutinen

Maailmanpankilta lopullinen siunaus 17 maan velkahelpotuksille

Maailmanpankin johtokunta hyväksyi virallisesti 17 kehitysmaan velkojen mitätöinnin G8-johtajien viime kesänä tekemän esityksen pohjalta. Mitätöinti käynnistyy 1. heinäkuuta.
Sanna Jäppinen
30.3.2006

Maailman rikkaimpien valtioiden ja Venäjän muodostaman G8-ryhmän johtajat sopivat viime heinäkuussa maailman köyhimpien maiden velkojen mitätöinnistä Maailmanpankille, Kansainväliselle valuuttarahastolle (IMF) ja Afrikan kehityspankille.

Maailmanpankin johtokunta hyväksyi 28. maaliskuuta virallisesti Maailmapankin velkojen mitätöintiä koskevat yksityiskohdat. Velkoja mitätöidään yhteensä 37 miljardin dollarin (30,7 miljardin euron) edestä heinäkuun alusta lähtien, ja velkahelpotusprosessi kestää 40 vuotta.

"Tässä historiallisessa sopimuksessa yhdistyvät lisärahoitus ja velkahelpotukset, ja se auttaa köyhiä maita saavuttamaan vuosituhattavoitteet", totesi Maailmapankin pääjohtaja Paul Wolfowitz pankin tiedotteessa.

Velkojen mitätöinti kohdistuu Maailmanpankin IDA-kehitysrahastoon (International Development Association), joka myöntää kehitysmaille matalakorkoisia lainoja. Avunantajamaat ovat hyväksyneet rahoituspaketin, jonka avulla kompensoidaan IDA:lle helpotuksista koituvia kustannuksia.

Velat mitätöidään nyt Beniniltä, Bolivialta, Burkina Fasolta, Senegalilta, Guyanalta, Tansanialta, Mosambikilta, Nicaragualta, Nigeriltä, Malilta, Ruandalta, Etiopialta, Hondurasilta, Ghanalta, Ugandalta, Sambialta ja Madagaskarilta, jotka ovat täyttäneet Maailmanpankin HIPC-velkahelpotusohjelman vaatimukset.

Myös Mauritania on täyttänyt HIPC-vaatimukset, mutta se pääsee osalliseksi velkojen mitätöinnistä vasta maan kohennettua julkisten varojen hallinnointia. Maailmanpankin mukaan myös muiden HIPC-ohjelmassa mukana olevien parinkymmenen maan velat voidaan tulevaisuudessa mitätöidä, jos ne toteuttavat ohjelman vaatimat uudistukset.

IMF ilmoitti joulukuussa 2005 mitätöivänsä osaltaan velat 19 maalle - mukana olivat yllä mainittujen maiden ohella myös Kambodža ja Tadžikistan.

Lisää tietoa aiheesta