Uutinen

Maailmanpankilta kriisitukea kehitysmaille

Kehitysmaiden talouskasvun hiipuminen uhkaa pudottaa kymmeniä miljoonia ihmisiä köyhyyteen, Maailmanpankki arvioi. Se vastaa hätään lisäämällä lainoitusta ja vaatimalla toimia viikonlopun G20-kokouksessa.
Eeva Eronen
13.11.2008

Maailmanpankki ennustaa köyhille maille kiristyviä aikoja maailmaa ravistelevan rahoituskriisin vuoksi. Pankki heikensi kehitysmaiden talouden kasvuennustetta 4,5 prosenttiin vuodeksi 2009, kun se aiemmin ennusti niille 6,4 prosentin kasvua.

Prosentit puhuvat kovaa kieltä, sillä kasvun hiipuminen yhdellä prosentilla tarkoittaa käytännössä 20 miljoonan ihmisen ajautumista köyhyyteen. Ruuan ja polttoaineiden kallistuminen on jo nyt johtanut sadan miljoonan ihmisen putoamiseen köyhyysrajan alle.

Kehitysmaiden talouskasvua heikentävät rahoituskriisin lisäksi viennin tyrehtyminen, niiden kauppaamien hyödykkeiden hintojen putoaminen ja siirtolaisten kotimaihinsa lähettämien rahamäärien kutistuminen.

G20 ei saa unohtaa kehitysmaita

Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick vaatii, että rikkaiden ja vauhdilla kehittyvien maiden tulee muistaa kehitysmaiden tilanne viikonloppuna kokoontuvassa G20-ryhmän kokouksessa.

"Lauantaina globaalista finanssikriisistä keskustelevat johtajat eivät saa unohtaa, että kyseessä on myös inhimillinen kriisi. Köyhimmät ja haavoittuvimmat vahingoittuvat tästä eniten, kuten aina", hän sanoi.

Pankki itse aikoo helpottaa kehitysmaiden asemaa lisäämällä roimasti niille myöntämäänsä lainoitusta. Se aikoo esimerkiksi jopa kolminkertaistaa vuosittaisen lainoituksensa seuraaviksi kolmeksi vuodeksi, joiden aikana kehitysmaihin aiotaan kanavoida yli sata miljardia dollaria uutta lainrahaa.

AFP:n mukaan Zoellick arvioi kyseisten lainarahojen suuntautuvan todennäköisimmin maille, joiden talouspolitiikka on "kunnossa", kuten Meksikolle tai Indonesialle.

Pankin mukaan lainoilla on tarkoitus paikata vaikeammin saatavaa yksityistä rahoitusta, jotteivät esimerkiksi tärkeät investoinnit vaarannu. Korkealla olevia korkoja ja kehitysmaiden mahdollisia takaisinmaksuvaikeuksia Maailmanpankki ei tiedotteessaan kommentoinut.

Köyhimpiä ja haavoittuvaisimpia maita Maailmanpankki aikoo tukea vauhdittamalla avun ja korottomien lainojen myöntämistä 78 köyhimmälle maalle, joista 39 on Afrikassa.

Lisää tietoa aiheesta