Uutinen

Maailmankauppaa ympäri Suomen

Maan ystävät ja Attac kiertävät läpi kesäisen Suomen kertomassa WTO:sta ja maailmankaupan rakenteista ”Kaikki kaupan?” -banderollikiertueella.
Sanna Jäppinen
29.7.2003

Kuva: Banderolli Vilppulassa. (Kuvaaja: Mika-Petri_Lauronen)
Heinäkuun 4. päivä kansalaisjärjestöt ympäri Eurooppaa vetosivat EU:n ulkomaankauppaministereihin, jotta unionin jäsenmaat puuttuisivat nykyistä aktiivisemmin Euroopan komission kauppapoliittiseen toimintaan.

Järjestöt muistuttivat, että EU:n kauppaneuvottelujen on tuettava unionin kehityspolitiikkaa ja YK:n vuosituhattavoitteita, jotka tähtäävät köyhyyden puolittumiseen vuoteen 2015 mennessä. Nykyisin komissio ajaa ennen muuta liike-elämän etuja.

Vetoomuksella pyrittiin vaikuttamaan siihen, että EU edistäisi WTO-sopimusten radikaalia uudistamista sen sijaan, että Maailman kauppajärjestössä koetetaan saada voimaan sopimusjärjestelmiä, joita kehitysmaat eivät halua.

Syyskuussa Meksikon Cancunissa pidettävässä WTO:n ministerikokouksessa päätetään, laajeneeko järjestön päätäntävalta varsinaisista kauppakysymyksistä myös muille aloille, kuten kilpailu- ja investointipolitiikkaan.

Samana päivänä kun ministereihin vedottiin, aloittivat Maan ystävät ja Attac Helsingistä banderollikiertueen, jonka aikana jaetaan WTO-tietoutta kaikille kiinnostuneille. Kiertue matkaa heinä-elokuun aikana läpi Suomen Torniota ja Kuusamoa myöten. Kiertue päättyy Helsingin Vuosaareen 23. elokuuta.

Ihmisiä on tavoitettu keskustelemaan avoimemmasta ja oikeudenmukaisemmasta maailmankaupasta lähinnä toreilla, mutta banderolli on ollut mukana myös Tampereen kadunvaltauksessa, Maan ystävien kesäleirillä Vilppulassa sekä Faces-etnofestareilla Karjaalla.

Kiertueella mukana oleva Anastasia Laitila Maan ystävistä kertoo Oulun tempauksen alla, että huomiota on saatu kiitettävästi erityisesti sellaisilla paikkakunnilla, joilla ei ole omaa aktivistitoimintaa. Laitila toteaa esimerkiksi Salon iltatorin vetäneen ihmisiä paikalle satamäärin.