Uutinen

Maailman tila -raportti: Kehittyvätkö Kiina ja Intia kestävästi?

Jos nousevat talousmahdit Kiina ja Intia kipuavat Yhdysvaltain ja Euroopan tasolle kulutuksessa ja jätemäärissä, maapallon kestokyky on vakavasti uhattuna, todetaan tuoreessa Maailman tila -raportissa.
Sanna Jäppinen
13.1.2006

"Yhdysvaltain ja Euroopan järkyttävä kulutustaso jättää kovin vähän tilaa Aasian kasvulle", totesi Worldwatch-instituutin pääjohtaja Christopher Flavin Maailman tila 2006 -raportin julkistustilaisuudessa 11. tammikuuta.

Instituutin vuosittaisessa, maailman tilaa kestävän kehityksen näkökulmasta tarkastelevassa raportissa keskitytään nyt Intian ja Kiinan talouskasvun seurauksien arviointiin.

Raportin mukaan Yhdysvalloissa kulutus henkilöä kohden on kolminkertainen Kiinaan ja viisinkertainen Intiaan verrattuna. Hiilidioksidipäästöjen suhteen yhdysvaltalaisten osuus on kuusi kertaa suurempi kuin kiinalaisten ja 20 kertaa suurempi kuin intialaisten.

Jos Kiina ja Intia nousisivat luonnonvarojen kulutuksessa ja saastuttajina Yhdysvaltain tasolle, tarvittaisiin kahden maapallon kantokyky, raportissa arvioidaan.

Raportti ei tarjoa ainoastaan lopunajan visiointia, sillä uhkakuvien ohella Aasian talousjättien kehityksessä nähdään myös suuria mahdollisuuksia.

"On rohkaisevaa huomata, että yhä useampi mielipidejohtaja Kiinassa ja Intiassa myöntää, että runsaasti luonnonvaroja kuluttava malli ei toimi talouskasvun pohjana enää 2000-luvulla", Flavin totesi. "Kiina ja Intia ovat nyt sellaisessa tilanteessa, että niistä voi tulla kymmenen vuoden kuluessa maailman ykkösiä kestävässä energiantuotannossa ja maataloudessa."

Raportissa nostetaan esiin esimerkiksi molempien maiden viimeaikaiset sitoumukset kehittää tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa ja luoda samalla köyhille maille sopivia uusia teknologioita.

"Kiinan ja Intian nousun pitäisi herättää ihmiset Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa ottamaan vakavasti kestävän talouden rakentamiseksi vaaditut sitoumukset", raportissa todetaan.

Lisää tietoa aiheesta