Uutinen

Maailman sosiaalifoorumi 2011 järjestetään Dakarissa

Muuttuneessa maailmassa sosiaalifoorumeita tarvitaan enemmän kuin koskaan, sanoo Taoufik Ben Abdallah Senegalista. Vuoden 2011 foorumissa puhutaan muun muassa ilmastosta ja Afrikan yhdysvalloista.
Esa Salminen
29.10.2009
ESA SALMINEN

Taoufik Ben Abdallah

Maailman sosiaalifoorumi palaa Afrikkaan vuonna 2011, kun Senegalin Dakarissa järjestetään maailman 11. sosiaalifoorumi. Mantereella on järjestetty lukuisia alueellisia ja kansallisia sosiaalifoorumeita, ja maailmanlaajuinenkin kahdesti: vuonna 2006 Malin Bamakossa osana hajautettua sosiaalifoorumia ja vuonna 2007 Kenian Nairobissa.

"Sosiaalifoorumin järjestäminen Afrikassa on suunnaton haaste, sillä maailma on muuttunut. Maailmantaloudessa on uusia voimakkaita toimijoita, ja koko maailmaa koettelee talouskriisi", Helsingissä vieraillut Taoufik Ben Abdallah sanoi 28. lokakuuta.

Kriittisiä vaihtoehtoja etsivien sosiaalifoorumien rooli Ben Abdallahin mukaan vain korostuu kriisien keskellä.

"Meillä on ollut osamme siinä, että nykyään valtioiden roolista ja uusliberalistisen talouspolitiikan haitallisista vaikutuksista puhutaan ihan yleisesti. Olemme onnistuneet osoittamaan toimivia vaihtoehtoja ja avaamaan keskustelua. Nyt uusia avauksia tarvitaan enemmän kuin koskaan", sanoo Ben Abdallah, yksi vuoden 2011 Maailman sosiaalifoorumin pääjärjestäjistä.

Ben Abdallahin mukaan Dakariin odotetaan 30-40 000 ihmistä.

"Ei saa opettaa"

"Afrikalle foorumin järjestäminen on suuri haaste siksikin, että me edelleen rakennamme kansalaisuuttakin: meitä on miljardi ihmistä, mutta 80-90 prosenttia ei ole poliittisessa tai taloudellisessa mielessä minkään valtion kansalaisia", Ben Abdallah sanoo.

"Monet kansainväliset mekanismit pitävät ihmisiä marginaalissa eikä valtaosalla ole mahdollisuutta saada kunnon ruokaa ja lääkkeitä."

Ben Abdallah korostaa, ettei Afrikkaan pidä tulla opettamaan tai auttamaan - edes sosiaalifoorumin järjestämisessä.

"Me haluamme, että sinne tullaan tuomaan omat agendat ja näkemykset, ja esittämään niitä, osallistumaan keskusteluun."

"Etenkin entisillä siirtomaavalloilla on helposti missio, joku tehtävä, jota he tulevat tekemään ja opettamaan meille muille. Minusta koko ajatus siitä, että on joku missio muiden varalle on väärin, sillä siinä rajoittaa toisten vapautta. Itsensä suhteen voi olla tehtäviä, muita kohtaan tulee vain olla solidaarinen", Ben Abdallah linjaa.

Maailma määrää teemat

Sosiaalifoorumin luonteeseen kuuluu, että sana on vapaa ja teemoja paljon. Jotain kuitenkin voidaan sanoa etukäteen: esimerkiksi ilmastonmuutos ja ympäristö nousevat keskusteluihin Ben Abdallahin mukaan taatusti.

"Siinä on monta puolta, ja teemoista varmasti löytyvät ilmastonmuutoksen seuraukset, ekologinen oikeudenmukaisuus, energiakysymykset, ruoka, biodiversiteetti ja yleisesti se, miten voimme rakentaa vaihtoehtoja sellaiselle elämänmuodolle, joka on ympäristön kannalta kestävää."

Talouskriisi lienee myös agendalla, mutta Ben Abdallah muistuttaa, että kriisit koetaan eri tavoin. Pakistanilaisille, afganistanilaisille tai guinealaisille maailmanlaajuinen talouskriisi ei ole kaikista polttavin kysymys kotimaisten kriisien painaessa päälle.

Afrikan kontekstista teemoiksi noussevat mannerta koskettavat asiat, kuten ruokaturva, luonnonvarojen hallinta, kansalaisuuskysymykset, sukupuolten välinen tasa-arvo, sosiaaliset oikeudet ja rauhan ja konfliktien hallinta, Ben Abdallah luettelee.

"Yksi tärkeä asia, jota myös varmasti mietitään, on Afrikan yhdysvallat. Miten voimme rakentaa demokraattisen liittovaltion ja miten valtiot voivat luovuttaa osan vallastaan rajojen ulkopuolelle? Jos tilaisuuteen tulee 20-25 000 afrikkalaista tekemään työtä yhdessä, tämä voi olla hieno mahdollisuus tavata ja olla vuorovaikutuksessa."

Afrikan yhdysvaltojen demokratisoimisessa riittääkin puitavaa: idean suurin äänitorvi on neljä vuosikymmentä Libyaa itsevaltiaana johtanut Muammar Gaddafi, joka luonnehtii itseään muun muassa Afrikan kuninkaiden kuninkaaksi. Valtaosa Saharan eteläpuolisen Afrikan maista on suhtautunut Gaddafin lempilapseen varauksella. Libyalta paljon tukea saava Senegal on Afrikan yhdysvaltojen harvoja kannattajia.

Läheiset ja etäiset hallitukset riskinä?

Maailman Sosiaalifoorumin tuomista Afrikkaan on liikkeen piirissä tiettävästi puitu muun muassa siksi, että alueen hallitukset saattavat olla liian vihamielisiä aktivisteja kohtaan - tai toisaalta liian lähellä joitain järjestöjä ja yrittävät soluttautua osaksi foorumia, jonka tulisi keskittyä vapaaseen kansalaiskeskusteluun.

Taoufik Ben Abdallahin mukaan tämä ei ole vain Afrikalle ominainen haaste, vaan aina paikallinen poliittinen todellisuus näkyy siinä, miten toimitaan.

"Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa Lula, Chávez ja Morales ovat halunneet jotain sosiaalifoorumilta, ja sama tulee tapahtumaan Senegalissa. Johtajat yrittävät hyötyä foorumista ja saada siellä tilaa, ja he yrittävät saada omia militanttejaan mukaan järjestelyihin. Ero Latinalaiseen Amerikkaan on se, että meidän johtajamme eivät ole vasemmistolaisia, eivätkä edes poliittisen spektrin keskivaiheilta", Ben Abdallah sanoo.

Senegalin hallitus on sanonut tukevansa foorumia. Ben Abdallahin mukaan hallitusta kiinnostaa näyttää maailmalle olevansa mahdollisimman avoin.

"He tietävät, että ne ajat, kun oli mahdollista sulkea ovet kaikelta, ovat jo takanapäin. Meidän pitää vielä keskustella, millä tavoin he meitä voivat tukea. Mutta älkää luulko, etteikö meillä olisi sen suhteen sananvaltaa. Me olemme itsenäisiä liikkeitä, ja mukana on monia radikaalejakin järjestöjä. Me pystymme vastustamaan manipulointiyrityksiä", Ben Abdallah vakuuttaa.