Uutinen

Maailman käymälä -huippukokous Singaporessa

Mikko Eerola
9.11.2001

Singaporessa järjestetään 19.-21. marraskuuta Maailman käymälä -huippukokous (World Toilet Summit). Kokouksen teema on "Käymälämme - menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus". Humoristiselta kuulostavan kokousteeman taustalla on vakava asia: vesi. Vuonna 1950 maailmassa oli käytettävissä puhdasta makeaa vettä henkeä kohden 17 000 kuutiota vuodessa, tänään enää 7 000. Yhden henkilön vuorokauden aikana tuottaman käymäläjäteveden ravinteet tuottavat vesistössä yhden kilon levää.

Käymälää koskevat asiat ovat maailmanlaajuisia ja ulottuvat kaupungista maaseudulle, ympäristönsuojelusta talouteen ja yksilöistä yhteisöihin. Huippukokouksessa käsitellään käymäläasioita muun muassa suunnittelun, valistuksen, luonnon, kulttuurin, tekniikan ja terveyden näkökulmista. Kokousta tukee muun muassa YK:n ympäristöohjelma UNEP.

Kokoukseen on tulossa yhteensä 500 osallistujaa 16 maasta. Eurooppaa edustaa kahden englantilaisen luennoitsijan ohella turkulaisen PikkuVihreä Oy:n Jukka Lindroos.

Huippukokouksen yhteydessä samoissa tiloissa järjestetään myös Restroom Asia 2001 -messut, joihin odotetaan noin 4000 kävijää.