Uutinen

Maailman aids-päivä: Lupaukset pidettävä!

Maailman aids-päivää vietetään 1.12. Kansainvälinen aids-kampanja muistuttaa päättäjiä pitämään jo annetut lupaukset hiv/aidsin hillitsemiseksi.
Sanna Jäppinen
1.12.2005

Maailman aids-kampanjassa on päätetty tästä vuodesta lähtien  keskittyä aina vuoteen 2010 asti herättelemään hallituksia ja kansainvälistä yhteisöä pitämään jo annetut lupaukset ja sitoumukset hiv/aids-epidemian pysäyttämiseksi. Kampanjan iskulause kuuluu: Stop AIDS. Keep the Promise.

Maailman aids-päivän kynnyksellä kampanja julkisti Promises, Promises -raportin, johon on kerätty hallitusten ja hallitustenvälisten instituutioiden lupauksia viimeisen viiden vuoden ajalta – siitä lähtien kun YK:n jäsenvaltiot yksimielisesti hyväksyivät julistuksen, jossa sitouduttiin taisteluun hiv/aidsia vastaan.

Lupausten pitämisellä viitataan päättäjien lisäksi myös yksilötasolle. Aids-kampanja muistuttaa, että epidemian alkuajoista lähtien yksittäisillä ihmisillä on ollut merkittävä rooli hiv/aidsiin sairastuneiden auttamisessa.

Marraskuun lopulla YK:n aids-ohjelma UNAIDSin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n julkistamassa AIDS Epidemic Update 2005 -raportissa  todetaan, että vaikka joissain maissa tartuntojen määrä on saatu laskemaan, laajemmin tarkasteltuna hiv-tartunnan saaneiden ihmisten määrä jatkaa kasvuaan kaikilla alueilla Karibiaa lukuun ottamatta.

Vuoden 2005 aikana tartuntojen määrän arvioidaan lisääntyneen viidellä miljoonalla, ja hiv/aidsin kanssa elää nyt noin 40,3 miljoonaa ihmistä. Aidsiin liittyviin sairauksiin on tämän vuoden kuluessa kuollut yli kolme miljoonaa ihmistä, ja heistä yli puoli miljoonaa on lapsia.  

Lisää tietoa aiheesta