Uutinen

Maailma kylässä: Terakaft soittaa pakolaisten bluesia aavikolta

Tuaregit ovat koditonta kansaa Saharasta. Terakaft ja muutamat muut antavat paimentolaisille äänen - sähkökitaroilla.
Esa Salminen
24.5.2009
LEIF LAAKSONEN

Terakaft

Terakaftin musiikkia kutsutaan aavikkobluesiksi, ja siltä se kuulostaakin: Saharan musiikille tyypilliseen kurkusta kumpuavaan lauluun yhdistyvät Ry Cooder-henkiset sähkökitarat.

Maailma kylässä -festarin päälavalle nousseen Terakaftin sointi hypnotisoi Kaisaniemen kentällä tuhannet aurinkoisesta säästä nauttineet kuulijat. Yhtyeen Issa Dicko puhui festivaalikansalle painavaa asiaa kovia kokeneen tuareg-kansan maailmasta Saharan autiomaasta.

Paimentolaisia ilman valtiota

"Tuaregit ovat nomadikansaa Keski-Saharasta, ja kuuluvat berberien suurperheeseen", Dicko selitti Maailma kylässä -festarin Taiga-lavalla sunnuntaina 24. toukokuuta. "Me olemme asuneet Pohjois-Afrikassa aikojen alusta: berberikulttuuri ja kielet tunnetaan jo 2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua."

Aiemmin tuaregit asuivat koko Saharan alueella, mutta ranskalaisten saapuminen Afrikkaan sotki paimentolaiskansan elämän. Siirtomaavallan kanssa tuaregit kävivät sotaa 50 vuoden ajan, ja siirtomaavallan päättyessä alueelle perustettiin itsenäisiä valtioita, niin kuin Mali ja Algeria. Tuaregit eivät omaa maata saaneet, ja heidän alueensa pirstoutui monen maan välille. Vaeltajat eivät enää voi vaeltaa niin kuin ennen.

"Muut kansat olivat aikojen saatossa omaksuneet valloittajilta kulttuurin, koulujärjestelmän ja kielen, mutta tuaregit eivät", Dicko selittää.

Se lienee pitkäaikaisen hiertymän ydin: tuaregeilla ei ole televisioita eikä radioita, vaan autiomaa ja kamelit, eikä paimentaminen ole nykyisissä moderneissa valtioissa mutkatonta.

Ensimmäinen tuaregien vastarinta-aalto alkoi vuonna 1963 Malissa, mikä johti tuaregien kannalta ikävään lopputulokseen: tuaregien asuinalueiden valtiot tappoivat karjaa ja kansalaisia sumeilematta. Algerian hallitus luovutti Malin puolelle suuria määriä tuaregeja teloitettaviksi. 60-luvulta alkoi suuri tuaregien pakolaisaalto.

Vastarinnan kitarat

Kodittomat tuaregit ovat tarttuneet kitaroihin ja mikrofoneihin kertoakseen tarinansa maailmalle. Tunnetuin tuareg-musiikin edustaja on Suomessakin konsertoinut Tinariwen, jonka yksi manttelinperijä on aavikon kitarabluesia soittava Terakaft.

"Tämä ei ole meidän perinteistä musiikkiamme, vaan pakolaisten, kodittomien ja ennen kaikkea vastarinnan musiikkia", Dicko muistuttaa.

"Meidän musiikillamme on vahva viesti, ja tarkoituksemme on herättää tietoisuutta etenkin Keski-Saharan alueella, mutta myös länsimaissa. Saharan asiat koskettavat nykyään kaikkia, sillä alueelta on löydetty rikkauksia kuten uraania ja öljyä."

Tuaregeja häädetään yhä kauemmas aavikolle, ja nyt ranskalaisten lisäksi vihollisten joukkoon on tullut Yhdysvallat. Dickon mukaan tuaregeista annetaan väärää ja propagandankäryistä kuvaa maailmalla.

"Me emme ole arabeja, emmekä me ole terroristeja", Dicko painottaa. "Siksikin me olemme täällä Suomessa tänään kertomassa keitä me olemme."

Dickon mielestä paras tapa muuttaa maailman kuva tuaregeista on suora kommunikaatio, vaikka matkustaminen ulkomaille ei olekaan kodittomille helppoa. Maailma kylässä -festarien paimentolaistähdet kantavat kahden eri maan passeja: Nigerin ja Malin.

Vaeltava studio tuaregien maille

Terakaftin on tuonut Suomeen Afous Afous ry, ja ohjelmaa on rakennettu yhdessä Maailman musiikin keskuksen kanssa.

Maailman musiikin keskus on profiloitunut kiinnostavien, ennestään Suomessa tuntemattomien artistien tuomisesta Pohjolaan, mutta keskuksella on myös toimintaa Etelässä. Tällä hetkelle keskus suunnittelee kehitysyhteistyöhanketta tukemaan tuaregien musiikkiperimän taltioimista.

"Tarkoitus on hakea ulkoministeriöltä tukea ja viedä liikkuva äänitysstudio Maliin", kertoo keskuksen johtaja Jaana-Maria Jukkara. Liikkuva studio tulee palvelemaan koko tuareg-yhteisöä, ei vain tuaregeja Malissa.

"Monissa maissa tuaregeilla on vaikeaa ja Mali on ainut maa alueella, jossa tällaisen projektin voi toteuttaa. Mutta me viemme studion maan rajalle, ja tuaregit toiselta puolelta tulevat rajan yli äänittämään musiikkiaan", Jukkara kuvaa.

Malissa yhteistyökumppani Maailman musiikin keskukselle on Taghreft Tinariwen -järjestö, jonka nimi tarkoittaa aavikon rakentamista. Terakaftin Issa Dicko on yhdistyksen sihteeri, ja sen varapuheenjohtajana toimii järjestön perustaja, Ibrahim Ag Alhabib, joka tunnetaan paremmin Tinariwen-yhtyeen keulahahmona.

Lisää tietoa aiheesta

  • Desert Rebel -dokumenttielokuva Kulttuurikeskus Caisassa 25. toukokuuta kello 18:00
  • Koru- ja taidenäyttely Aber n Toumast – Toumastin jäljet Caisassa 28. toukokuuta saakka