Uutinen

Maailma kylässä: Suurlähettiläät suojelee Itämerta

Suomipopin kestosuosikki Suurlähettiläät soittaa Maailma kylässä -festivaalilla 24.5. monimuotoisen Itämeren puolesta.
Jenni Sipilä
16.5.2008

suurlahettilaat.jpgLähes parikymmentä vuotta hittejä tahkonneen Suurlähettiläät-yhtyeen Maailma kylässä -festivaalin keikan tuottaa jo 70-vuotias Suomen luonnonsuojeluliitto. Pitkän ja ansiokkaan uran lisäksi Suurlähettiläille ja Luonnonsuojeluliitolle yhteistä on huoli Itämerestä, erityisesti Saaristomerestä.

"Pääosin turkulaisina Itämeri on meille lähellä sydäntä", selittää Suurlähettiläiden laulaja ja kitaristi Jussu Pöyhönen yhtyeen suhdetta Luonnonsuojeluliittoon, jonka keskeisiä tavoitteita on parantaa vesistöjen tilaa. "Porukassamme on myös purjehtijoita, joilla tietysti on aivan oma erityinen suhteensa mereen", hän jatkaa.

Itämeren ja Suomen monimuotoisten rannikkoalueiden tila on heikentynyt viime vuosina selvästi. Suurimpia ongelmia on liiallisesta ravinnekuormituksesta johtuva rehevöityminen. Se hyödyttää vain tiettyjä lajeja ja johtaa siten ainutlaatuisen lajiston yksipuolistumiseen.

"Kaikilla yhtyeen jäsenille on ikäviä kokemuksia esimerkiksi sinilevästä", pahoittelee Pöyhönen. Suomen Luonnonsuojeluliittoa muusikko sen sijaan kiittelee: "Yhdistys on tehnyt pitkään tärkeää työtä Itämeren hyväksi".

Arkipäivän valinnoilla on merkitystä

Luonnonsuojeluliiton mukaan Suomen rannikkoalueen ja saariston veden tilan parantamisessa oleellista on

kotimaisen kuormituksen karsiminen. Liitto pyrkiikin vaikuttamaan paitsi päättäjiin ja lainsäädäntöön, myös tavallisiin kansalaisiin, joilla on mahdollisuus suojella lähivesiään.

Arkipäivän vesiensuojelua on esimerkiksi ympäristöystävällisten pesuaineiden, luomutuotteiden ja lähiruuan suosiminen. Lisäksi kannattaa rajoittaa kasvatuskalan ja luonnonkalalajeista uhanalaisen Itämeren lohen syömistä. Myös rantaviivan muokkaamisen ja keinolannoitteiden sekä torjunta-aineiden välttäminen edistävät vesistömme hyvinvointia.

Suurlähettiläät kantaa oman kortensa kekoon lisäämällä suomalaisten tietoisuutta Itämerestä ja Luonnonsuojeluliiton työstä. Pöyhönen pyrkii myös vaikuttamaan henkilökohtaisilla valinnoillaan: "Itse esimerkiksi kierrätän mahdollisimman paljon ja yritän myös jatkuvasti vähentää yksityisautoilua."

Lisää fiilistä ja vinkkejä omaan vesistönsuojeluun saa Suurlähettiläiden keikalta ja Suomen Luonnonsuojeluliiton pisteeltä Maailma kylässä -festivaalilla.

Maailma kylässä -festivaali 24.-25.5.2008 Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Suurlähettiläät esiintyy lauantaina kello 14.30 Savanni-lavalla. Suomen Luonnonsuojeluliitto esittäytyy sekä lauantaina että sunnuntaina festivaalin Luonnonsuojelukylässä.

Lisää tietoa aiheesta