Uutinen

Maailma kylässä: SDP:n Urpilainen irrottaisi kehitysrahat menokehyksistä

SDP:n Jutta Urpilainen ja kokoomuksen Juho Romakkaniemi kiistelivät hallituksen kehitysrahoituksesta Kepan paneelissa Maailma kylässä -festivaalilla.
Eeva Eronen
25.5.2008
EEVA ERONEN2505eeronen_mk_07paneeli.jpg

 

 

Kepan puheenjohtaja Gunvor Kronman veti hallituksen ja opposition välistä keskustelua kehitysrahoituksesta.

SDP:n puheenjohtajakisassa nousussa oleva Jutta Urpilainen kannattaa vihreiden ehdotusta kehitysyhteistyörahojen irrottamisesta valtion menokehyksistä. Urpilaisen mukaan kehitysyhteistyöhön suunnattavat varat eivät sillon vertautuisi niin vahvasti suomalaisten hyvinvointiin käytettäviin varoihin

”Siten poliitikot voisivat helpommin sitoutua pitkäjänteiseen varojen nostamiseen”, Urpilainen perusteli Kepan isännöimässä paneelissa Maailma kylässä -festivaalilla sunnuntaina. Urpilaisen mukaan kyseessä on hänen oma näkemyksensä eikä puolueella ole asiasta virallista kantaa.

Hallituspuolueen edustaja, Jyrki Kataisen erityisavustaja, kokoomuslainen Juho Romakkaniemi ei ollut aloitteesta yhtä innostunut. Hän painotti, että raha tulee joka tapauksessa veronmaksajilta eikä se hallinnoinnin muutoksilla lisäänny.

”Ehkä sitten, kun 0,7 prosentin tavoite on saavutettu, voi olla järkevää todeta, että se on betonoitu nyt tähän”, Romakkaniemi pohdiskeli.

Suomi sitoutui nostamaan kehitysapunsa 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta jo Kekkosen johtaessa maata vuonna 1970 YK:n yleiskokouksen jälkeen. Nyt YK suosittelee, että kehitysrahat hilattaisiin 0,7 prosentin tasolle ennen vuotta 2015. Toinen tavoite, josta Suomessa on väännetty kättä, on EU:ssa asetettu 0,51 prosentin minimitavoite vuodeksi 2010.

Matti Vanhasen toisen hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että hallitus varmistaa määrärahakehityksen, joka vie Suomen kohti YK:ssa asetettua 0,7 prosentin tavoitetta. Tavoitetta tarkennettiin kehityspoliittisessa ohjelmassa, ja 0,7 prosenttiin pitäisi päästä vuonna 2015 ja 0,51 prosenttiin vuonna 2010.

 

Pettikö hallitus vai ei?

Kepan hallituksen puheenjohtajan Gunvor Kronmanin johtamien keskustelijoiden mielipiteet menivät ristiin myös siitä, miten hallitus on kehitysrahoitusta hoitanut. Nyt luvatuilla määrärahoilla tavoitteet jäävät nimittäin täyttämättä oikeassa ajassa.

Siinä missä Urpilainen syytti hallitusta kehitysyhteistyörahoitukseen liittyvien lupausten pettymisestä, Romakkaniemi puolusti sitä kataismaiseen tapaan puhumalla euromääräisistä korotuksista.

Nykyhallitus tekee enemmän kuin mitkään aiemmat, hän sanoi ja painotti, että kehitysrahat nousevat nyt 60 prosenttia.

Romakkaniemen mukaan lupausta 0,51 prosentin osuudesta bruttokansantulosta ei ole kirjattu hallitusohjelmaan eikä myöhästyminen näin ollen tee hallituksesta lupausten rikkojaa. Raja sitä paitsi ylitetään vuonna 2011, jolloin rahoitusosuus nousee 0,52 prosenttiin, Romakkaniemi sanoi.

Selitys ei riittänyt oppositiossa istuvalle Urpilaiselle: ”En ymmärrä, miksi lupauksia vedetään taas vessasta alas”, hän sanoi ja ihmetteli sitä, että rikottujen tilalle tehdään heti uusia, seuraavana vuonna täytettäviä.

”Näen, että lupaukset alkavat kokea inflaation ja se on vaarallista”, hän sanoi. Urpilainen arvioi, että se voi syödä kansan luottamusta politiikkaan ja poliitikkoihin muutenkin, etenkin nyt, kun vaalirahoitussotku on ollut valloillaan.

 

Lisää tietoa aiheesta