Uutinen

Maailma kylässä: Sarjiksia, selviytymistarinoita ja Suomi-ironiaa

Maailma kylässä -festivaalit esittelee tänä vuonna monikulttuurisuutta myös kirjallisuuden avulla. Kirjailijat pääsevät ääneen Rautatientorin keskustelulavalla.
Sanna Jäppinen
23.5.2005

 

 Kuva: Kirjailija Mende Nazer ()
Mende Nazer on haastateltavana festivaalin Amazonas-lavalla lauantaina 28.5. klo 14.

Festivaalien kirjallisuusosasto esittelee 28.-29.5. paitsi järjestöjen kirjatarjontaa myös kaupallisten kustantamojen valikoimaa ja kirjailijoita.

"Päätös lähteä mukaan Maailma kylässä -tapahtumaan oli meille selvä, sillä Otavalla on paljon festivaalin teemoihin liittyvää kirjallisuutta. Oletamme, että paikalla on laaja-alaisesti asioista kiinnostuneita ihmisiä", tiedottaja Liisa Riekki toteaa.

Kustantamo on valikoinut tarjolle varsinkin kansainvälisiä asioita, filosofiaa sekä eri uskontoja ja kulttuureja käsitteleviä teoksia. "Esimerkiksi Juha Sihvolan Maailmankansalaisen etiikka tulee varmasti olemaan yleisön suosikki", Otavan myyntipäällikkö Reetta-Liisa Pikkola povaa.

Otava tuo festivaaleille myös sudanilaisen Mende Nazerin, jonka teos Orja kertoo nykypäivän orjuudesta. Nazer ryöstettiin lapsena kylästään, ja hän päätyi vuosiksi kotiorjaksi. Tällä hetkellä 25-vuotiaalla Nazerilla on turvapaikka Britanniassa, jossa hän opiskelee ja suunnittelee sairaanhoitajan uraa. Nazerin toiveena on palata auttamaan ihmisiä synnynseuduilleen Nubavuorille. Tarinansa Nazer kirjoitti yhdessä hänet vapauteen auttaneen journalistin Damien Lewisin kanssa..

WSOY:n kirjallisina vetonauloina festarien keskustelulavalle nousevat Umay Abu-Hanna ja Roman Schatz. Palestiinalaisen, Israelissa syntyneen ja Suomessa kohta 25 vuotta asuneen Abu-Hannan Nurinkurin-kirja kertoo kirjailijan lapsuudesta, jota leimasi outous ja ulkopuolisuus. Saksalaissyntyinen Roman Schatz puolestaan viljelee oivaltavia ja ironisia havaintoja Suomesta ja suomalaista tuoreessa kirjassaan Suomesta, rakkaudella.

Kuva: Madam & Eve -sarjis

Madam & Eve esittäytyvät festareilla sekä sarjakuva-albumin että näyttelyn muodossa.

 

Like esittelee festariväelle Madam & Even, Etelä-Afrikan suosituimman sarjakuvan. Apartheidin jälkeisen arjen vaikeuksia kuvataan keski-ikäisen, vanhoihin ennakkoluuloihin jämähtäneen valkoisen emännän ja tämän teräväkielisen mustan kotiapulaisen avulla.

Madam & Even kuvista on koottu festareille myös näyttely, ja mukana menossa on myös sarjakuvan piirtäjä Rico, joka on tavattavissa Kulttuurikeskus Caisan galleriassa lauantaina 28.5. kello 13 ja 18 ja sunnuntaina kello 13 ja 16. Festarin jälkeen Madam & Eve -näyttely siirtyy Caisaan.