Uutinen

Maailma kylässä: Paavo Väyrynen puhuu ilmastonmuutoksesta

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen osallistuu paneelikeskusteluun ilmastonmuutoksen vaikutuksista kehitysmaihin Maailma kylässä -festivaalilla.
Sanna Jäppinen
21.5.2007

Ilmastonmuutos on tänä vuonna yksi Maailma kylässä -festivaalin pääteemoista.

Aiheesta järjestettävä paneelikeskustelu käynnistää festivaalin lauantaina 26. toukokuuta. Paneelin osallistuu muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen.

Väyrysen kanssa ilmastonmuutoksen vaikutuksista kehitysmaihin keskustelevat Ilmatieteen laitoksen varapääjohtaja Mikko Alestalo, vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen sekä Globe Hope Oy:n toimitusjohtaja Seija Lukkala. Keskustelun juontaa toimittaja Erkki Toivanen.

Paneelikeskustelussa pureudutaan muun muassa siihen, miten ilmastonmuutoksen torjumisesta ja siihen sopeutumisesta aiheutuvien kulujen pitäisi jakautua teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä. Keskustelussa pohditaan myös valtioiden, yritysten ja kuluttajien vastuunjakoa.

YK:n IPCC-paneelin tuoreissa raporteissa on muistutettu, että ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivät eniten kehitysmaat, vaikka ne ovat tuottaneet huomattavasti vähemmän kasvihuonepäästöjä kuin teollisuusmaat. Esimerkiksi Afrikassa Victoriajärven pinta on viime vuosina laskenut noin 30 prosenttia, ja tämä vaikuttaa ratkaisevasti 30 miljoonan ihmisen elinkeinoihin, kuten maatalouteen.

Maailma kylässä -festivaali pidetään 26.-27.5. Kaisaniemen puistossa Helsingissä. Paneelikeskustelu ilmastonmuutoksesta on ulkoministeriön ja Kepan järjestämä ja se käydään Monsuuni-lavalla la 26.5. kello 12.30.

Aiheesta puhuvat myös Taiga-lavalla fidžiläinen Sukulu Rupeni la 26.5. klo 13 sekä su 27.5. Jari Liski klo 14.15 ja kenialainen Joseph Momposhi kello 16.15.

Lisää tietoa aiheesta