Uutinen

Maailma kylässä: Olavi Uusivirta herättää Woodstockin henkiin

Yksi Olavi Uusivirran kesän harvoista keikoista on Maailma kylässä -festivaalilla.
Jenni Sipilä
21.5.2007

070521jsipila_olavi_uusivirta.jpg Olavi Uusivirta lupaa parantaa maailmaa pyöräillen. (Kuvaaja: Jenni Sipilä)

Laulaja-lauluntekijä Olavi Uusivirta, 23, siemailee simaa idyllisessä kalliolaiskuppilassa ja juttelee tulevasta esiintymisestään Maailma kylässä -festivaalilla tulevana viikonloppuna.

"Päätin ottaa keikalle mukaan muusikkoystäviäni ja esittää mielimusiikkiani 1960-70-luvuilta Woodstockin hengessä. Tuota musiikkia kun ei Suomessa livenä juuri kuule."

Uusivirran kanssa Savanni-lavalle nousevat muun muassa PMMP:n Paula Vesala, Maija Vilkkumaa ja Tuomo Prättälä.

"Ystävät, joita olen pyytänyt konsertoimaan kanssani, ovat kaikki olleet innoissaan ideasta. Ehdotuksia esitettäviksi kappaleiksi on sadellut runsaasti", Uusivirta kertoo. Kaisaniemen puistossa tullaan kuulemaan ainakin Jimi Hendrixiä, Joan Baezia ja The Whota.

Woodstock-henkinen setti on kasattu varta vasten Maailma kylässä -festivaalille. Show on harvinaista herkkua siinäkin mielessä, että Uusivirta aikoo ottaa tulevan kesän mahdollisimman rennosti ja tehdä vain muutaman keikan.

"Lupaan ostaa polkupyörän"

Joitakin suunnitelmia muusikolla kesäksi kuitenkin on. "Lupaan ostaa polkupyörän ja vähentää taksilla ajelua", nuori mies sanoo vakuuttavasti ja tilaa siman kyytipojaksi kupin kahvia.

Kyse on Uusivirran tekemistä päätöksistä Kepan lupauskorttikampanjan innoittamana. Kampanjan tarkoitus on muistuttaa, että jokainen voi pienilläkin teoilla vaikuttaa suuriin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja köyhyyteen.

"Omat vaikuttamisen mahdollisuudet tuntuvat joskus kovin mitättömiltä ja maailmanparantaminen jää itselläni liian usein puheen tasolle", musiikintekijä tunnustaa.

Maailma kylässä -festivaalilla kannustusta omiin toimiin esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi voi hakea Kepan ständiltä, Mahdollisuuksien tori -teltasta, jossa värikkäille korteille kirjoitetut lupaukset ripustetaan kaikkien nähtäville.

Erilaisuuden puolesta

Uusivirran esityksen festivaalille tuottaa moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta edistävä Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia -nuorisokampanja (KEKS).

"Kun minut viime kesänä kutsuttiin mukaan kampanjoimaan, ensimmäinen ajatukseni oli, ettei kaltaisellani valkoisella heteromiehellä oikein ole kosketuspintaa erilaisuuteen tai rasismiin."

Vaikka Uusivirta ei koe itse joutuneensa syrjityksi, on hänellä käsitys siitä, mistä rasismissa on kyse. "Jos ihmisillä vain olisi enemmän halua käsitellä pelkojaan ja yritystä ymmärtää erilaisuutta, välttyisimme monilta turhilta ristiriidoilta ja konflikteilta", hän kiteyttää.

Keväinen sima rusinoineen on juotu ja kahvista on jäljellä vain tilkka. Laulajan on aika jatkaa matkaansa.

"Maailma kylässä -festivaalilla tavataan!" huikkaa Uusivirta lähtiessään.

Olavi Uusivirta with Friends - In the Spirit of Woodstock lauantaina 26.5. kello 14.30 Savanni-lavalla.

Lisää tietoa aiheesta