Uutinen

Maailma kylässä: Nakkikone - vapaaehtoistyön veteraani

Maailma kylässä -festivaali avaa takuuvarmasti Tony "Nakkikone" Horttanan kesäkauden. Hän on yksi festarin noin 150 vapaaehtoistyöntekijästä.
Sanna Jäppinen
22.5.2007

070511sjappinen_nakkikone.jpgEnsi keväänä Tony Horttanalla tulee 10 vuotta täyteen vapaaehtoisena, eikä liene vaikea arvata, miten sitä juhlitaan: "Olen mukana festarilla - jollei sitä lopeteta!" (Kuvaaja: Sanna Jäppinen)

Tony Horttana, 27, istuu Kaisaniemen kentän laidalla Helsingin ydinkeskustassa. Puistossa on muutama petankinpelaaja ja yksinäinen teltta, Maailma kylässä -festivaaliin on vielä aikaa. Tänä vuonna Horttana on jo yhdeksännen kerran muuttamassa uneliasta viheraluetta vilkkaaksi kaupunkifestivaaliksi.

"Tulin mukaan ensimmäisen kerran vuonna 1999, kun Karjaalta lähti Faces-festarin väkeä tänne rakennus- ja purkuporukaksi", hän kertoo.

Tulevalla festivaalilla mies toimii kalustevastaavana, joka siirtelee trukkikuskina tuoli- ja pöytäpinot ensin paikoilleen ja tapahtuman päätyttyä pois. Töitä riittää myös yleismies jantusena, tunnetaanhan Horttana festariympyröissä paremmin nimellä Nakkikone.

"Nimen antoi aikanaan Maailma kylässä -festivaalin nykyinen tuottaja Kai Artes ", Horttana muistelee. "Festarin rakentamiseen liittyi kaikenlaisia nakitushommia, joita kukaan halunnut tehdä. Minä olin aina valmiina vaikka kiipeilemään, siis nakkikone."

Vapaaehtoistyö elämäntapana

Maailma kylässä -festivaali toimii Horttanan mielestä hyvänä aloituksena festarikaudelle. Monet tapahtumat ovat tulleet tutuksi nimenomaan vapaaehtoistyöntekijän näkökulmasta.

"Kai tätä voi sanoa elämäntavaksi, sillä parhaimmillaan olen ollut vapaaehtoistöissä sata päivää vuodessa. Nyt tahti on tosin hieman hiljentynyt: on Maailma kylässä, Faces ja pari muuta ", hän kertoo. "Tosin kun emäntäkin on nyt mukana hommissa, ei tästä enää pääse irti."

Konkarin mielestä esimerkiksi Maailma kylässä -festivaalille vapaaehtoisiksi haikailevilta ei vaadita mitään erityistaitoja, vaan asenne ratkaisee.

"On oltava avoin mieli ja halua tehdä töitä - kaikille löytyy jotakin hommaa. Ja jos antaa, saakin paljon. Enkä tarkoita nyt t-paitaa ja ruokalippuja vaan ennen kaikkea kokemuksia", Horttana toteaa.

"Itsestäni on kiva päästä tekemään sellaista, mistä tykkää ja ehkä vähän osaakin", hän sanoo ja korostaa myös sosiaalista antia: "Haluan olla ihmisten kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. On myös kiva nähdä joka vuosi porukka, jota ei muuten tapaa."

Vuosien varrella karttuneesta kokemuksesta ei liene haittaa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan töissä, jotka siintävät tulevaisuudessa - Horttana odottelee parhaillaan alan opiskelupaikkaa.

"Että saisi muunkin tittelin kuin nakkikone", mies hymähtää.

Siivousko paskaduunia?

Maailma kylässä -festivaalilla on mukana on noin 150 vapaaehtoista. "Olemme varautuneet siihen, että noin 10 prosenttia ilmoittautuneista ei ilmesty paikalle", kertoo vapaaehtoisvastaava Eeva Vekki.

Vekin mukaan ihmiset hakeutuvat vapaaehtoisiksi hyvin erilaisista syistä. Jotkut kaipaavat harrastusta, jotkut uusia ystäviä. Monet ovat opiskelijoita, jotka pääsevät festarilla hyödyntämään tai kartuttamaan taitojaan esimerkiksi kierrätyksen, kulttuurintuottamisen tai tekniikan parissa.

"Minusta kaikki syyt ovat yhtä hyviä", Vekki sanoo.

Vapaaehtoiset on jaettu 15 ryhmään. Varsinaista suosikkiryhmää Vekki ei osaa nimetä, mutta vähiten halukkaita vetää "roskaryhmä" eli siivousporukka. "Viime vuonna 75 prosenttia siihen nimetyistä jätti tulematta", Vekki toteaa.

Tony Horttana ihmettelee suhtautumista roskaryhmään: "Olen ollut siinä mukana, ja se on minusta paras ryhmä! Työ ei ole raskasta ja sitä tehdessä voi kuljeskella ympäriinsä. Samalla voi katsella ohjelmaa, kunhan muistaa siivotakin."

"Jos olisin lähdössä esimerkiksi ulkomaille isoon tapahtumaan vapaaehtoistyöntekijäksi, menisin juuri siivousporukkaan", Horttana toteaa.

Eeva Vekin toive festariviikonlopun lähestyessä on, että lämpöä riittäisi - ja että kaikki vapaaehtoiset ilmaantuisivat paikalle.

"Meille on nyt hyvä porukka: samalla kun tehdään töitä, pidetään hauskaa. Minusta juuri yhteisöllisyyden tunne on mahtavaa, ja päätösbileissä on kiva kerrata, millaisia tyyppejä onkaan tullut vastaan", Vekki toteaa.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään Helsingin Kaisaniemessä 26.-27.5.

Lisää tietoa aiheesta