Uutinen

Maailma kylässä: Mitä EU voi tehdä ympäristöystävällisen ruoan eteen?

Harva meistä tiedostaa, että ruoka on pahin hiilidioksidipäästöjen lähde. Edes asumisesta ja liikenteestä aiheutuvat päästöt eivät ylitä ruoan hiilijälkeä.
Jukka Aronen
24.5.2009

Millaista ruokaa meidän sitten pitäisi valmistaa ja syödä, jotta maailma pelastuisi?

”Pitää vähentää naudanlihaa ja juustoja. Ja välttää runsaasti pakattuja ja kaukaa kuljetettuja elintarvikkeita,” luettelee eurooppavaaliehdokkaiden ”Ilmastonmuutos ja ruokavalinnat” -paneelissa alustanut tutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Tutkija painottaa, että ruoan matka kuluttajan pöytään on pitkä, ja siihen mahtuu monia vaiheita alkutuotannosta kuljetukseen. Tuotantovaiheiden ekologisuutta parantamalla päästöt pienenisivät.

Merkittävää on myös se, miten kuluttaja kotonaan ruoan valmistaa. Mikroaaltouunin käyttö kuormittaa jopa 70 prosenttia vähemmän kuin ruoan valmistaminen liedellä, mutta pahimmat päästöt tulevat uunista.

Euroopan unioni voi vaikuttaa

Näin eurooppavaalien alla festivaalilla kysyttiin, mitä EU voi tehdä kansalaisten ruokavalion muuttamiseksi. Vastaajina oli joukko ehdokkaita.

Eduskunnan ympäristöjaoston puheenjohtajana kymmenen vuotta toiminut Pertti Tiusanen (vas.) muistutti, että EU voi vaikuttaa ruoka-ainesten maailmankauppaan.

”Amazonasin sademetsässä kaadetaan puita soijapapujen alta. Pavut myydään Kiinaan porsaiden rehuksi. Sade- ja suometsien tuhoaminen lisää ilmastonmuutosta noin 20 prosentilla.”
Tiusasen mukaan juuri metsähakkuisiin vaikuttamalla unioni voi suoraan vähentää ruokailun päästövaikutuksia.

Jenni Lindborg, EU-parlamentaarikko Riitta Myllerin (sdp) avustaja, toi esille EU:n pyrkimykset muuttaa talousalueella myytävien elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä.

”Kuluttajien pitäisi pystyä vertaamaan tuotteiden hiilijalanjälkeä suoraan pakkausten kyljestä.”

Heidi Hautala (vihr.) vei ajatuksen piirun verran pidemmälle: ”EU:n pitäisi edistää kasvisruoan suosiota. Kasvisten syönti ei ole pelkästään terveellisempää vaan myös ilmaston kannalta järkevämpää.”

Hautala ei kuitenkaan kehota kaikkia ryhtymään vegaaneiksi, vaan painottaa, että pienemmilläkin muutoksilla on merkitystä - esimerkiksi sillä, että pitää kerran kuussa kasvispäivän.

Myös Tiusanen on samoilla linjoilla: ”Suomessakin pitäisi syödä vähemmän lihaa ja kalaa sekä lisätä vihannesten käyttöä. Tässä mielessä vegaanit ovat positiivisia ihmisiä.”


Eurooppavaalipaneelin jälkimmäisessä osassa esiintyivät Fredrik Almqvist (sdp), Anna Ranki (kesk.), Aleksi Mäntylä (vihr.) ja Nils Torvalds (rkp).