Uutinen

Maailma kylässä: Maailman kirjat kertovat

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävässä Maailman kirjat -tapahtumassa tarjoillaan tuoreita ajatuksia ja erilaisia elämyksiä Latinalaisesta Amerikasta ja Venäjältä.
Jenni Sipilä
20.5.2008
INTO KUSTANNUS08MK_lemebel.jpg
Yksi Maailma kylässä -festivaalin kirjailijavieraista, chileläinen Pedro Lemebel, tunnetaan Latinalaisen Amerikan homokirjallisuuden pioneerinä.

Maailma kylässä -festivaalin yhteydessä järjestettävän Maailman kirjat -tapahtuman pääteemoja ovat Latinalainen Amerikka ja Venäjä. Rautatientorin Amazon- ja Teatro-lavoille nousee joukko kansainvälisiä vaikuttajia toimittajista runoilijoihin.

"Latinalaisen Amerikan kirjallisuus tuntui luontevalta vaihtoehdolta ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtuman teemaksi", kertoo koordinaattori Mika Rönkkö.

Toiseksi teemaksi tapahtuman järjestäjät Demokratiafoorumi VK ja Into Kustannus valitsivat Rönkön mukaan Venäjän, koska maata käsitteleviä kirjoja on julkaistu Suomessa tänä vuonna ennätysmäärä ja Venäjästä on muutenkin keskusteltu viime aikoina vilkkaasti.

 

Latinalaisamerikkalaisuuden tulkit

Latinalaisen Amerikan kirjallisuutta tapahtumassa edustavat chileläinen kirjailija ja kuvataiteilija Pedro Lemebel, argentiinalainen kirjailija-runoilija Washington Cucurto, perulais-suomalainen runoilija ja kulttuuriaktivisti Roxana Crisólogo sekä urugualainen kirjailija ja performanssitaiteilija Lalo Barrubia.

Esiintyjistä jokainen kyseenalaistaa kansallisiin identiteetteihin liittyviä myyttejä ja tavalla tai toisella myös perinteisiä latinalaisamerikkalaisia sukupuolirooleja.

Kiistelty Lemebel esimerkiksi kuvaa marginaalissa eläviä chileläisiä. "Hänet tunnetaan Latinalaisessa Amerikassa homokirjallisuuden pioneerina", Rönkkö kertoo.

Runoja ja proosaa kirjoittanut Cucurto puolestaan tarkastelee Argentiinan hyvinvointiyhteiskunnan romahdusta latinalaisamerikkalaisten maahanmuuttajien ja syrjäytyneiden näkökulmista.

Siirtolaisuutta käsittelee myös runoutta audiovisuaaliseen ilmaisuun ja kuvataiteeseen yhdistävä Crisólogo. Hänen mielestään siirtolaisuus vahvistaa paikallisia ja globaaleja yhteisöjä.

Nykyisin Malmössä asuvan Barrubian töissä latinoidentiteettiin puolestaan tartutaan "nuoren naisen kosmopoliittisella otteella", Rönkkö kuvailee.

 

Novaja Gazetaa suomeksi?

Latinalaisamerikkalaisen kulttuurin vastapainoksi Maailman kirjat tarjoaa sunnuntaina parin tunnin asiapitoisen paketin Venäjää.

Keskusteluja käydään muun muassa virolaisten neuvostoajan torjutuista muistoista, Heidi Hautalan Venäjä-teeseistä ja itänaapurin ihmisoikeustilanteesta.

Kiintoisa viisitoistaminuuttinen on tiedossa esimerkiksi kello kahdelta, kun Amazon-lavalle nousee Venäjän harvoihin riippumattomiin tiedotusvälineisiin kuuluvan sanomalehti Novaja Gazetan Pietarin toimituksen päätoimittaja Nikolay Donskov.

"Into Kustannushan suunnittelee Novaja Gazetan artikkelien julkaisemista Le Monde diplomatiquen tapaan suomenkielisinä pokkareina", paljastaa Rönkkö.

Venäjän ja Latinalaisen Amerikan lisäksi tapahtumassa tartutaan muun muassa debattien, haastattelujen ja palopuheiden muodossa moniin globaalia Etelää koskettaviin kysymyksiin. Esillä on myös koko joukko kotimaisia kustantamoja julkaisuineen.

 

Maailma kylässä -festivaali 24.-25.5.2008 Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Maailman kirjat -teltta on avoinna lauantaina 24.5. klo 11-20 ja sunnuntaina 25.5. klo 11-18.

 

Lisää tietoa aiheesta