Uutinen

Maailma kylässä: Lauluja rakkaudesta ja yhteiskunnan epäkohdista

Maailma kylässä haluaa profiloitua festarina, jolla on sanoma. Tämä pätee myös tapahtuman ulkomaisiin artisteihin, jotka tulevat Suomeen paitsi esiintymään myös tekemään kansainvälisyyskasvatusta.
Sanna Jäppinen
26.5.2005

 


Gondwanan jäseniä pääsee seuraamaan myös urheilun merkeissä: miehet pelaavat keskiviikkona 1.6. Töölön pallokentällä jalkapallo-ottelun suomalaismuusikoita vastaan.

Yksi Maailma kylässä -festivaalien pääesiintyjistä tulee Chilestä. Reggaerytmejä soittavalla Gondwanalla on letkeän rastaulkokuorensa alla myös vakavaa sanottavaa: kotimaassaan supersuosittu yhtye omisti levynsä Pinochetin diktatuurin uhreille ja heidän omaisilleen. Bändi ottaa lauluissaan kantaa myös slummien kehnoihin oloihin, sosiaalisiin ongelmiin ja ympäristön tilaan.

Gondwana on niittänyt mainetta pitkin Latinalaista ja Pohjois-Amerikkaa, mutta vanhalla mantereella se esiintyy ensimmäisen kerran Maailma kylässä -festareilla.

"Gondwana-nimi viittaa muinaiseen jättimantereeseen, jolloin maanosat olivat vielä yhtä. Bändin kantavana teemana on yhtenäisyys", kertoo Mari Larkovirta-Cabello Suomi-Chile-seurasta.

Useimpien muiden esiintyjien tavoin Gondwanan on tapahtumaan tuottanut festivaalin pääjärjestäjän Kepan jäsenjärjestö. Artistit eivät tule Suomeen ainoastaan yhtä keikkaa varten, vaan he esiintyvät useissa tilaisuuksissa ja tekevät esimerkiksi kouluvierailuja, kuten Gondwana.

"Gondwana pitää lapsille musiikkityöpajoja, joiden avulla voidaan toivon mukaan hälventää rasismia ja ennakkoluuloja", Larkovirta-Cabello sanoo.

"Se, että järjestöt tuovat esiintyjiä Suomeen kerralla pidemmäksi aikaa, on myös ympäristön kannalta hyvä juttu, eli heitä ei lennätä tänne vain yhtä keikkaa varten", muistuttaa festivaalituottaja Kai Artes festarin ympäristöteemaan viitaten. "Kansainvälisyyskasvatusta on myös se, että artistit pääsevät tutustumaan Suomessa monenlaisiin paikkoihin ja ihmisiin."

Maailma kylässä haluaa siis puhua monella tasolla paremman maailman puolesta, mutta mitä olisi festari ilman rakkauslauluja?

Kun Gondwana kajauttaa tuoreelta Grece-levyltään kappaleen Mi Princesa, Prinsessani, on hyvä siirtyä tiedostavalta tasolta tunteiden vietäväksi. Jokainen ymmärtää laulusolisti Kingon viestin, vaikkei espanjaa osaisikaan: Sun silmissäs tähdet nään...


Gondwana esiintyy lauantaina 28.5. klo 18.45 Savanni-lavalla ja illalla VR-Makasiineilla Club Siroccossa

Maailma kylässä -festivaalien kaikki musiikkiartistit ja eri lavojen aikataulut ajan tasalla myös myös festarien aikana