Uutinen

Maailma kylässä: Kuubalaista siirtolaistaidetta muutoksessa

Kuubalaista taiteilijat Maykel Linares, Niels Reyes ja Aliuska Rodriguez saapuvat Maailma kylässä -festivaalille toteuttamaan kaupunki-installaatiota, joka käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutusta kulttuurien välisiin suhteisiin.
Johanna Tuominen Johanna Virmavirta
13.5.2009

Kuubalaiset muuritaitelijat

Maykel Linaresin (vas.), Niels Reyesin ja Aliuska Rodriguezin muuri-installaatio Maailma kylässä -festareilla käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutusta kulttuurien välisiin suhteisiin.

Maykel Linares on kuubalainen nykytaiteilija, joka asuu ja vaikuttaa tätä nykyä Madridissa. Linares on ollut mukana toteuttamassa erilaisia installaatioita ja ympäristöteoksia. Hän pyrkii töissään leikittelemään ajatuksillaan politiikasta, inhimillisestä elämästä, ideologioista ja symboliikasta. Taiteilijan maalauksissa voi nähdä vaikutteita kuubalaisesta pop-taiteesta ja itäeurooppalaisesta julistetaiteesta. Hän käyttää töissään monipuolisesti taiteen eri ilmaisukeinoja.

"En haluaisi rajoittaa itseäni käyttämään tiettyä tekniikkaa, koska jokainen niistä tarjoaa joukon erilaisia mahdollisuuksia. Installaation kolmiulotteisuudessa on mahdollisuus luoda visuaalisesta kokemuksesta kokonaisvaltainen. Piirustus ja maalaus sallivat minun olevan välittömämpi", Linares kertoo.

Asuminen Kuuban ulkopuolella on vaikuttanut Linaresin töihin. Elämä toisenlaisessa ympäristössä on antanut käyttöön uusia välineitä ja rikastuttanut luomisprosessia. Taiteilija on kuitenkin hyvin perillä Kuuban taidemaailman nykytilanteesta.

"Mielestäni kuubalaisessa taidemaailmassa on tapahtumassa muutos, joka uudistaa ja tarjoaa uusia väyliä niin luovuudelle kuin teoksillekin. Tämä näkyy muun muassa taidekeskustelujen sävyissä. Merkittävä muutos on myös kuubalaisten taidemarkkinoiden avautuminen muulle maailmalle - taiteilija voi olla teostensa hallinnoija maassa, jossa kaikki on valtion ohjaamaa", hän sanoo.

Oman elämän muutokset heijastuvat taiteeseen

Monien kulttuurien ja kielten välissä elänyt Maykel on itsekin elänyt muutoksessa ja joutunut sitä henkilökohtaisessa elämässään myös ymmärtämään. Tämä heijastuu taiteilijan työhön.

"Työni on henkilökohtaista ja suoraa heijastusta omista kokemuksistani, jotka ovat muokanneet persoonaani. Minulle on tarpeellista elää ensin ja sen jälkeen luoda kokemuksieni pohjalta. Elämäni on ollut liikkuvaista pienestä pitäen. Koti, ystävät, koulu, ja myöhemmin maa, kieli ja kokonainen todellisuus ovat vaihtuneet. Näissä muutoksissa minun on täytynyt arvioida kaikki käsitykseni uudelleen, joskus jopa vaihtaa ne kokonaan. Työni on parannukseni ja sairauteni", Maykel sanoo.

Siirtolaisstatuksestaan huolimatta Maykel pitää kuubalaisuuttaan merkittävänä osana omaa taidettaan ja sen merkityksiä. Teosten aiheet syntyvät muistoista, kuubalaisesta menneisyydestä ja monikulttuurisesta nykyisyydestä.

"Se, että olen kuubalainen on merkitsevä tekijä töissäni. Toisaalta jos joku lähestyy töitäni ja tuntee, että ne voisivat tulla mistä päin maailmaa tahansa, ovat ne suorittaneet taiteen perimmäisen tehtävän eli kommunikaation".

Eroja lämpötilassa ja kulttuurissa

Maykel Linares saapuu Suomeen Maailma kylässä -festivaalille "Temperatura 14º T" -teoksineen yhdessä kahden muun kuubalaisen nykytaiteilijan, Niels Reyesin ja Aliuska Rodriguezin kanssa. Helsingin Rautatientorilla festivaalin ajan toteutettava muuri-installaatio käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutusta kulttuurien välisiin suhteisiin. 14 astetta on Helsingin ja Havannan välinen lämpötilaero. Taiteilijoiden muihin töihin voi tutustua touko-kesäkuussa kolmen viikon ajan Helsingissä Oksasenkatu 11 -galleriassa.

Linares on käynyt Suomessa aiemminkin, Faces-festivaaleille tehdyn installaation merkeissä vuonna 2007. Maamme nykytaidekaan ei ole hänelle aivan vierasta.

"Suomalaisessa taiteessa on erityisen kiinnostavaa harmonia uuden ja muinaisen välillä. Harro Koskisen popsatiirit ja hänen tapansa kyseenalaistaa uskonto ja kulttuuri olivat mielestäni suorastaan vallankumouksellisia. Eija-Liisa Ahtilan teoksien dramaattista melankoliaa on katsojan vaikea paeta. Myös Otto Karvosen lähes anarkistinen aktivismi kiehtoo", Linares kertoo.