Uutinen

Maailma kylässä: Kivaa kierrätystä Tenava-Timbuktussa

Maailma kylässä -festivaalilla puhutaan tänä vuonna paljon ilmastonmuutoksesta. Lapsille - ja samalla aikuisillekin - käytännön vinkkejä kestävään kulutukseen kertoo muun muassa Roskisnalle.
Jenni Sipilä
15.5.2007

070514jsipila_roskisnalle.jpg Roope ja Rene nauttivat Roskisnallen halauksista. (Kuvaaja: Jenni Sipilä)

Kevätaurinko paistaa ja luonto vihertää. Pehmoinen Roskisnalle istuu kivellä ja rutistaa pientä mustaa Rene-koiraa sylissään.

"Luonto kuuluu meille kaikille - lapsille ja aikuisille, karhuille ja koirille", kertoo Roskisnallena tunnettu Birgitta Wulf ajatuksistaan.

Maailma kylässä -festivaalilla toukokuun viimeisenä viikonloppuna lasten kanssa lajittelua leikkivä nalle haluaa opettaa sekä lapsille että aikuisille järkevää kuluttamista ja luonnonvarojen kunnioittamista.

Roskien joukosta pelastautunut luppakorva on holtittoman kuluttamisen lisäksi huolissaan lasten yksinäisyydestä.

"Lapsille ostetaan hirmuisia määriä leluja, ja vanhat, vähän kärsineet lentävät roskiin turhan herkästi. Uusien lelujen sijaan muksut tarvitsevat meidän aikuisten aikaa ja huomiota."

Kierrätyksen lisäksi mesikämmen suosiikin halauksia: "Hellyyttä voi meistä jokainen tuhlata surutta. Ainoa ilmasto, jota se muuttaa, on tunneilmasto."

Kaarlo-karhun lajitteluleikki

Myös Kaarlo-karhu on ihmeissään ihmisten kulutustottumuksista. Se on löytänyt kotimetsästään punaisen pussin täynnä jätettä, muttei tiedä mitä sille tehdä.

Maailma kylässä -festivaalilla, Tenava-Timbuktun lastenteltassa lapsilla on mahdollisuus auttaa Kaarloa ja kertoa, mihin pussista löytyneet pahvit, tölkit, muovit ja muut kuuluu laittaa.

"Kaarlon kanssa lapset ja vanhemmat voivat vaikkapa pohtia, mistä ilmastonmuutoksessa oikein on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa", kertoo ympäristökoulun opettaja Anu Venäläinen Kierrätyskeskuksesta.

"Haluamme antaa ilmastonmuutoksesta ja kierrätyksen merkityksestä todenmukaisen kuvan, muttemme pelotella. Leikin ja yhdessä tekemisen kautta lapset saavat myönteisiä mielikuvia ja oppivat, että omalla toiminnallaan voi vaikuttaa", Venäläinen jatkaa.

Kierrätyslelutyöpajassa tehdään palloja

Festivaaliviikonlopun molempina päivinä Kaisaniemen puistossa järjestettävässä kierrätyslelutyöpajassa valmistetaan monen sortin palloa kierrätys- ja kaatopaikkamateriaaleista.

"Paja sopii kaikenikäisille, ja jokainen voi tehdä juuri itselleen sopivan pallon, oli se sitten polttopallo, jalkapallo, footbag tai jonglööraus-pallo", kertoo Donata Pennanen Plan Suomi -säätiöstä.

Lapset saavat valita käyttämänsä valmistusmateriaalit sanomalehtien, tilkkujen ja muovin palojen seasta.

"Materiaaleja valikoidessa ja palloja askarrellessa juttelemme muun muassa siitä, miten kaikilla maailman lapsilla ei ole omaa palloa ja mahdollisuutta leikkiä. Kerromme myös, että on lapsia, jotka työkseen keräävät ja lajittelevat jätteitä kaatopaikoilla."

Askartelu- ja juttutuokion päätteeksi jokainen pääsee pelaamaan omalla pallollaan toivomiaan pelejä.

Maailma kylässä -festivaalilla, Tenava-Timbuktun lastenalueella Roskisnalle la 26.5. ja su 27.5. klo 12.00 alkaen, lajitteluleikki la 26.5. ja su 27.5. klo 16.00-16.30 sekä kierrätyslelutyöpaja la 26.5. ja su 27.5 klo 17.00-18.00.

Ilmastonmuutosta käsitellään muun muassa Erkki Toivasen vetämässä paneelissa la 25.5. klo 12.30 Monsuuni-lavalla, fidžiläisen Sukulu Rupeni haastattelussa la 26.5. klo 13 Taiga-lavalla sekä kenialaisen Joseph Momposhin haastattelussa su 27.5. kello 16.15 Taiga-lavalla.

 

Lisää tietoa aiheesta