Uutinen

Maailma kylässä: Kimmo Pohjonen Kluster ruokkii vapaata mielikuvitusta

Yleisö kuunteli keskittyneenä, kun Kimmo Pohjonen Klusterin abstraktit äänimaisemat piirittivät sitä Maailma kylässä -festivaalilla.
Jari Nousiainen
30.5.2005

Kuva: Kimmo Pohjonen Kluster (Kuvaaja: Riikka Kiljunen

Kimmo Pohjonen (vas.) ja Samuli Kosminen tarjosivat virikkeitä mielikuvitukselle Maailma kylässä -festivaalilla.

Hypnoottinen rytmi polkee tahtia ja kiertää yleisöä neljästä kaiuttimesta. Vähitellen haitari alkaa soida sen lomassa veto vedolta voimakkaammin, kun Kimmo Pohjonen ja Samuli Kosminen lähestyvät esityksensä loppua.

Kosminen vastaa taustoista ja rytmeistä Pohjosen kiskoessa haitaristaan voimakkaita sävyjä värittämään äänimaisemaa. Hetkittäin Pohjonen yltyy soittamaan ympäri lavaa harppoen ja musiikki paisuu lähes kaoottiseksi.

Yhtyeen musiikki on haitarin sävyttämä abstrakti elektroninen kollaasi, johon sekoittuu paikoin Pohjosen mumiseva sanaton laulu. Hänen äänensä on yksi instrumentti muiden joukossa.

Yhtyeen esitykseen kuuluu kokemuksen voimistaminen teknisin apuvälinein. "Käytämme jokaisessa esityksessä nelipisteääntä", Kimmo Pohjonen kertoo. Kahden yleisön taakse sijoitetun kaiuttimen avulla musiikki ympäröi kuulijat tiiviimmän tunnelman luomiseksi, ja äänen painopiste voi liikkua eri puolille yleisöä.

Kimmo Pohjonen ei halua rajoittaa yleisön mielikuvitusta paljastamalla mitään mielikuvia lähtökohdaksi, vaan tarjoaa materiaalia vapaalle assosiaatiolle. "Jokainen kuulija saa itse päättää mitä musiikista ajattelee", hän kommentoi.

"Sävellän soittamalla ja improvisoimalla", Pohjonen kertoo. Musiikki ja instrumenttien mahdollisuuksien kokeilu ohjaavat kappaleiden syntyä. "Perusideat tulevat tuntemattomalta alueelta."

Abstraktiudesta huolimatta Kimmo Pohjonen Kluster on menestynyt hyvin. "Me soitetaan aika monenlaisilla festivaaleilla. On mukava että vaikka soitetaan niin outoa musaa, ihmiset tykkää", Pohjonen kommentoi yhtyeensä saamaa vastaanottoa.

Pohjonen on soittanut haitaria 10-vuotiaasta asti. "Jossain vaiheessa kyllästyin koko soittimeen", hän toteaa. Musiikin ystävien onneksi hän kuitenkin sai uuden inspiraation: "Löysin koko soittimen uudelleen käyttämällä elektroniikkaa." Tästä sai alkunsa ainutlaatuinen musiikillinen konsepti.

Maailma kylässä -festivaali saa Pohjosen sympatiat puolelleen. "On aika nasta soittaa festivaalilla, jolla on jotain sanomaa." Omalla musiikillaan hän ja Samuli Kosminen haluavat myös antaa oman panoksensa paremman maailman puolesta, mutta Pohjonen vähättelee panoksen merkitystä järjestöjen toimintaan verrattuna. "Suhtaudun suurella kunnioituksella siihen, mitä Kepa ja kansalaisjärjestöt tekevät", hän jatkaa.

Lisää tietoa aiheesta