Uutinen

Maailma kylässä: Kasvissyönti vähentää päästöjä

Vegaaniruokavalion päästöt ovat vain kymmenyksen sekasyöjän päästöistä, todettiin Ilmasto lautasella -keskustelussa Maailma kylässä -festivaaleilla.
Jari Nousiainen
23.5.2009
RAMI AAPASUOLeo Stranius, Riina Simonen ja Laura Sippola (Kuva: Rami Aapasuo)

Leo Stranius, Riina Simonen ja Laura Sippola keskustelivat tavoistaan vähentää päästöjään ruokatottumuksia muuttamalla.

Kasvissyönti ja etenkin vegaanisen, täysin kasviperäisen ruokavalion noudattaminen on paljon helpompaa nykyään kuin kymmenen vuotta sitten, totesivat Ilmasto lautasella - pelastavatko vegaanit maailman -keskustelun osallistujat 23. toukokuuta.

Vähentämällä kaikkien eläinperäisten tuotteiden tuotteiden käyttöä on helppo keventää ilmastokuormaansa. "Kannattaa lähteä siitä, että ostaa soijarouhetta ja korvaa sillä jauhelihan", neuvoi kymmenen vuotta vegaanina ollut Riina Simonen.

Suomalaisten kasvihuonekaasupäästöistä jopa neljännes syntyy ruuantuotannossa, keskustelua vetänyt Silvia Modig totesi johdannossaan.

Lihantuotannosta eniten päästöjä

Suuri osa ruuan päästöistä on peräisin naudan- ja sianlihan sekä maidon ja juuston tuotannosta, täsmensi Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Leo Stranius.

"Ruuan päästöistä valtaosa tulee alkutuotannosta, rehusta, maan muokkaamisesta ja lannoituksesta", Stranius kertoi. Kuljetusten osuus on vain muutama prosentti - mikä ei kuitenkaan tarkoita etteikö niistäkin olisi hyvä säästää.

Hiljattain tehty selvitys suomalaisten syömän ruuan raaka-aineiden kulutuksesta ja ilmastopäästöistä paljasti, että parhaiten vertailussa pärjäävät esimerkiksi peruna ja juurekset sekä marjat, kunhan niitä ei lähdetä hakemaan kaukaa autolla.

Pahimmasta päästä ilmaston kannalta ovat naudanliha, juusto ja riisi.

Eettisyys muuttuu rutiiniksi

Ajan myötä ostosten tekeminen eettisin perustein ei enää vaadi vaivannäköä, Simonen totesi. Hänen vegaaniperheensä saa kaiken tarvitsemansa lähikaupastaan.

Vaikeuksia tosin on: esimerkiksi kevättalvella vihannesten ja juuresten valikoima on heikko, kaikki on tuontitavaraa ja luomun hinta on huipussaan, lähiruokaa suosiva Simonen harmitteli.

Luomu on kallista, totesivat kaikki keskustelun osallistujat. "On absurdia, että eettisestä ja ympäristöystävällisestä ruuasta joutuu maksamaan enemmän", kommentoi Stranius. "Itse katson kuitenkin eettisyyttä ennen kuin hintaa", hän jatkoi.

Kun omia päästöjään haluaa vähentää, kannattaa miettiä ensin miten kauppaan menee: jalan tai polkupyörällä kulkemalla leikkaa päästöjään huimasti autoiluun verrattuna. Toiseksi suurin merkitys on eläinperäisistä tuotteista luopumisella.

"Maailma kylässä -festivaali on hyvä paikka kokeilla erilaisia kasvisruokia", kehotti Stranius lopuksi.