Uutinen

Maailma kylässä: "Kartat eivät ole totta"

Le Monde diplomatiquen kartantekijä Philippe Rekacewicz hämmästelee sinisilmäisiä lukijoita, jotka eivät ymmärrä, että karttojen tekeminen on erittäin poliittista työtä.
Eeva Eronen
13.5.2008

jerusalem.jpg

Rekacewicin karttoja julkaistaan Into Kustannuksen syksyllä julkaisemassa Ympäristöatlaksessa.

Karttoja elämäntyökseen tekevän Philippe Rekacewiczin mukaan ihmiset suhtautuvat karttoihin sokeasti: niitä pidetään harmittomina esityksinä todellisuudesta, vaikka todellisuudessa ne ovat erittäin kaukana siitä - pahimmillaan kartat ovat tehokkaita propaganda-aseita.

"Kartat eivät ole sama asia kuin maa-alue. Ennemminkin ne esittävät, mitä kartan tekijät tai heidän pomonsa haluavat kertoa. Ne ovat väistämättä typistettyjä, puolueellisia ja jopa tahallisesti harhaanjohtavia esityksiä todellisuudesta", YK:n ympäristöohjelma UNEPille karttoja laativa Rekacewicz kuvaa.

Rekacewicz on tunnettu myös työstään ranskalaiselle laatulehti Le Monde diplomatiquelle. Hän piirtää lehdessä, myös sen suomenkielisessä versiossa, julkaistavia poliittisia karttoja, joissa on kuvattu esimerkiksi maailman konfliktien kulkuja ja luonnonvarojen jakautumista.

Toukokuussa Suomessa Maailma kylässä -festivaalilla vieraileva Rekacewicz painottaa, että jopa yksityiskohtaisten pinnanmuotojen esittämiseen pyrkivä kartta on vaatinut tekijältään lukuisia valintoja, jotka riippuvat esimerkiksi siitä, mitä kartantekijä tietää ja millainen hänen maailmankuvansa on.

Jos piirtäjä tahtoo, hän voi vääristää todellisuutta hyvin monella tapaa; niistä voi jättää jotain pois ja asutuksen sijaintia voi vääristellä.  Jo pelkät alueista käytetyt nimet voivat olla hyvin poliittisia.

Rekacewiczin mukaan kartat voivatkin olla rajariitojen ja diplomatian kohteina siinä, missä oikeat maa-alueetkin. Japani ja Etelä-Korea ovat esimerkiksi taistelleet vuosia niiden välisen meren nimestä - kutsutaanko sitä "Itämereksi" vai "Japanin mereksi".

"Lukijat ovat naiiveja"

Valtaosa karttojen lukijoista ei ymmärrä karttojen poliittisuutta vaan ottaa kaiken paperille painetun annettuna, kartografi hämmästelee. Näin olen naiiville yleisölle voidaan syöttää mitä halutaan. Esimerkkejä on paljon: Yksi yleisimmistä vääristelyn kohteista ovat Israelin ja Palestiinan alueiden kartat, joihin Rekacewicz aikoo keskittyä myös esitelmissään Helsingissä.

 

"Ne ovat mitä silmiinpistävimmin joutuneet valehtelun ja manipuloinnin kohteiksi, koska kaksi ihmisryhmää taistelee päällekkäin olevista alueista", hän sanoo.

Rekacewicz aikoo esitellä myös kotoisan Euroopan karttoja, mutta valtavirrasta poikkeavasta näkökulmasta - linnoituksena, johon köyhillä ei ole asiaa ja joka jättää tuhansia alueelle pyrkiviä ihmisiä merelle kuolemaan.

Värillä on väliä

Myös karttojen värit ovat valintoja. Rekacewicz käyttää esimerkkinä kylmän sodan aikaisia karttoja, joissa liittolaiset esitettiin sinisellä, viholliset punaisella.

Toisaalta on hyvä huomioida, että ihmiset lukevat karttoja, esimerkiksi niiden värejä, oman kulttuurinsa mukaan. "Vihreä ei symboloi samoja asioita Saudi-Arabiassa, Irlannissa ja Norjassa", hän heittää esimerkiksi. Väri tulkitaan Norjassa ympäristönsuojelun väriksi, Saudeissa islamin symboliksi ja Irlannin lipussa se muistuttaa irlantilaisuudesta, Rekacewicz kuvaa.

Poliittiset kartat tuttuja Suomessakin

Myös Suomella on värikäs historia propagandististen karttojen saralla. "Suomella oli ensimmäinen kansalliskartastonsa jo vuonna 1899, parikymmentä vuotta ennen itsenäisyyttä", Helsingin yliopiston maantieteen professori Pauliina Raento kertoo.

Hänen mukaansa suomalaiset ovatkin olleet kautta aikain taitavia todellisuutta vääristelevien karttojen tekijöinä. Itsenäisyyden saavuttamisen jälkeen kartoilla on esimerkiksi pönkitetty ajatusta Suur-Suomesta. "Maantiede ja historia ovat kansallisia tieteitä, joita käytetään identiteetin rakentamiseen", hän sanoo.

Nykyään Suomessa piirretyt kartat ovat kuitenkin "aika kelpoja" sekä sisällöltään, että teknisesti, Raento arvioi.

Maailma kylässä -festivaali 24.-25.5.2008 Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Philippe Rekacewiczin World Maps Show launtaina klo 12.40 ja sunnuntaina klo 12 Amazon-lavalla.

Lisää tietoa aiheesta