Uutinen

Maailma kylässä: Kari Tapio, suomalaisen kulttuurin tulkki

Maailma kylässä -festivaali on näyteikkuna erilaisiin kulttuureihin - myös suomalaiseen.
Sanna Jäppinen
14.5.2007

kari_tapio.jpgSuomalaisen iskelmämusiikin suuri mies Kari Tapio odottaa innolla toukokuun lopun keikkaa Maailma kylässä -festivaalilla. "Kun on tätä työtä 40 vuotta tahkonnut, on kaikki spesiaali tervetullutta."

Tapahtuma ei entuudestaan ole laulajalle kovin tuttu, mutta sen hän tietää, että väkeä tulee ympäri maailman. Kari Tapio kuuntelee kiinnostuneena pitkää ja kansainvälistä esiintyjälistaa: Ska Cubano Kuubasta, il Murran Keniasta, La Sarita Perusta...

"Vau, hienoa", mies lausuu aina välillä ja sitten Olavi Uusivirran kohdalla ilahtuneesti: "Sen mä tunnen!"

Hieman laulajaa mietityttää se, miksi hänet on kutsuttu mukaan, eikä "jotain rokimpaa".

Tähän pohdiskeluun paras vastaaja on festivaalituottaja Kai Artes Kepasta. Siis miksi Kari Tapio?

"Maailma kylässä -festivaali on myös Suomen suurin maahanmuuttajatapahtuma, ja haluamme tarjota suomalaistakin kulttuuria. Kari Tapio on iskelmäpuolen johtava tähti, ja siksi luonteva valinta", Artes vastaa.

Myös aiemmilla Maailma kylässä -festareilla on esiintynyt iskelmätähtiä, kuten Katri Helena ja Eino Grön. Arteksen mukaan vastaanotto on ollut hyvä, ja osa yleisöstä on tullut paikalle varta vasten idoleitaan katsomaan.

"Tapahtuma on tarkoitettu myös ihan tavalliselle yleisölle", hän muistuttaa. Erityisesti kaksipäiväisen festivaalin jälkimmäinen päivä, sunnuntai, on perinteisesti suunnattu hieman vanhemmalle väelle kuin lauantai.

Keikka yleisön mukaan

Ei festarimeno Kari Tapiollekaan uutta ole, sillä esimerkiksi viime kesänä hän esiintyi Raumanmeren juhannuksessa. "Festivaaleille meno on reippaampaa", hän kiittelee.

Maailma kylässä -yleisön hän arvelee olevan nuorempaa kuin peruskeikoilla. Ammattimiehenä hän lupaa haistella paikan päällä fiilistä. "Katson aina pelipaikalla yleisön rakenteen, ei minulla ole mitään valmiita listoja", hän toteaa. Tarjolla lienee kuitenkin ainakin kantrimusiikkia ja miehen omia hittejä.

Spontaanin lavamenon takaa miehen mukaan erittäin hyvä bändi. "Sen kanssa ilkeää lähteä vaikka Meksikoon."

Yksi festivaalin teemoista on Kepan järjestämä lupauskorttikampanja, jossa kävijät voivat antaa konkreettisia lupauksia paremman maailman edistämiseksi. Lupaus voi olla vaikka joukkoliikenteen tai reilujen tuotteiden suosiminen tai kummilapsen ottaminen kehitysmaasta.

Kari Tapio myhäilee ajatukselle hyväksyvästi. Omalla kohdalla hänelle tulee ensimmäisenä mieleen se, että esimerkiksi vedenkulutukseen voisi kiinnittää huomiota, niin ettei kraanaa turhaan juoksuta.

Myös joukkoliikenteen lisääminen on laulajan mielestä "hieno asia". "Tanssipaikoille ei vaan oikein pääse junilla, vaan sinne on kyllä kuljettava autolla."

Maailma kylässä -festivaali järjestetään Helsingin Kaisaniemessä 26.-27.5. Kari Tapio esiintyy sunnuntaina 27.5. klo 15.15 Savanni-lavalla.

Lisää tietoa aiheesta