Uutinen

Maailma kylässä: Jippu tiukasti suvaitsevaisuuden asialla

Maailma kylässä -festarin päälavalle noussut laulaja-lauluntekijä kuuluu lukuisiin järjestöihin ja puhuu sielujen erilaisuuden puolesta. Toukokuun keikka on nuorelle naiselle viimeinen ennen keikkataukoa.
Esa Salminen
23.5.2009
LEIF LAAKSONEN

Jippu

"Mä olen luontohullu", sanoo 23-vuotias Jippu ennen Maailma kylässä -festarin päälavalle nousemista 23. toukokuuta.

Festivaalin pääteemana on tänä vuonna ilmasto, mikä saa Jipun naurahtamaan kun juoksemme sadetta pakoon artistin pukuhuoneeseen.

Kansainvälisyyttä, ihmisoikeuksia, kehitysyhteistyötä ja suvaitsevaisuutta vuodesta toiseen ajava festivaali on Jipulle tuttu ennestään, ja teemat ovat lähellä sydäntä.

"Olen asunut koko elämäni mustalaiskulttuurissa, joten suvaitsevaisuus on minulle tärkeää", Jippu sanoo. Hän kuuluu myös Amnestyyn, Greenpeaceen, Unicefiin ja helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidaan.

Fida on vienyt Jipun Keniaan, Kiberan slummeihin Nairobiin, missä Fida tekee katulapsityötä. Nairobi teki Jippuun vaikutuksen, ja hän on vieraillut siellä myös omatoimisesti.

Sielujen suvaitsevaisuutta

"Suvaitsevaisuus on minulle muutakin kuin vain ihonväriin liittyvää", Jippu muistuttaa. "Kun on itsekin tällainen vähän häiriintynyt, niin ymmärtää muitakin häiriintyneitä."

Riipivistä lauluista tunnetun laulajan mukaan ihmisellä pitäisi olla lupa sielulliseen erilaisuuteen.

Kesän ainut show

Jippu on ensimmäistä kertaa esiintymässä Maailma kylässä -festivaalilla, mutta hän on käynyt ennenkin Kaisaniemen kentällä katselemassa bändejä ja järjestöjä.

"Kyllä mä nytkin olen ajatellut nämä kojut kiertää, mä tykkään ostaa koruja täältä", hän sanoo. "Mutta täällä aina sataa. Lontoo is back", Jippu harmittelee. Sunnuntaiksi sentään on luvattu aurinkoa.

Sateinen lauantai Helsingissä oli viimeinen tilaisuus tänä kesänä nähdä Jippu estradilla. Pian hän vetäytyy tekemään kolmatta levyään.

"Kohta mennään mökille, tullaan hulluiksi, muututaan Aleksis Kiveksi, asutaan saunassa ja kirjoitetaan kynttilänvalossa biisejä", Jippu maalailee.