Uutinen

Maailma kylässä: Globbarit palkitsivat eduskunnan aktiivisimmat maailmanparantajat

Maailmanparantajien eli peukkukuninkaallisten arvonimen kävivät pokkaamassa Annika Lapintie, Liisa Jaakonsaari, Kimmo Kiljunen ja Aila Paloniemi.
Sanna Autere
24.5.2009
LEIF LAAKSONEN

Peukkukuninkaalliset

Kehityskysymyksistä kiinnostuneiden suomalaisten globbariverkosto on seurannut tiukasti kansanedustajien tekemisiä, ja palkitsi ahkerimmin kehitysyhteistyötä ja reilua kauppapolitiikkaa puolustaneet ”peukkukuninkaalliset” ensimmäistä kertaa Maailma kylässä -festivaaleilla sunnuntaina 24. toukokuuta.

Globbarit ovat seuranneet kansanedustajien tekemisiä kuluvan vaalikauden ajan. Edustajat ovat saaneet oikeudenmukaista kauppa- ja kehityspolitiikkaa edistävistä hyvistä teoistaan pisteitä eli ”peukkuja”.

Ahkerimmin paremman maailman puolesta toimineet kansanedustajat vastaanottivat ”peukkukuninkaan” tai ”peukkukuningattaren” arvonimen ja reilun kaupan ruusut festivaalin päälavalla Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalaiselta.

”Globbarit ovat seuranneet, ovatko kansanedustajat todella käytännössä tehneet mitä ovat luvanneet. Kansanedustajia palkitaan erityisesti itsenäisyydestä ja rohkeudesta. Peukkuja saa, jos esimerkiksi esittää omissa nimissään puheenvuoron täysistunnossa tai tuo rohkeasti mielipiteensä esiin valiokuntatyössä”, totesi Lappalainen, joka luovutti palkinnot globbariverkoston puolesta.

Pertti Salolainen on peukkukuningas

Globbarit myönsivät peukkukuninkaallisen arvonimen yhteensä yhdeksälle kansanedustajalle. Muhkeimman pistepotin keräsi kokoomuksen Pertti Salolainen, joka toimii eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana.

Vihreiden Pekka Haavisto piti pitkään globbarien peukkutilastojen kärkisijaa, mutta Salolainen kiri lopulta peukunmitalla ohi. Peukkukuninkaiden pronssisijalle ylsi SDP:n Kimmo Kiljunen.

”Ei muuta kuin kapinamieltä sieluun! Maailmaa on mahdollista muuttaa”, Kiljunen julisti vastaanottaessaan diplomin. Hän oli peukkukuninkaista ainoa, joka pääsi vastaanottamaan palkinnon henkilökohtaisesti.

Peukkukuningattarista lavalla nähtiin vasemmistoliiton Annika Lapintie, keskustan Aila Paloniemi sekä SDP:n Liisa Jaakonsaari.

Lapintie ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen jakoivat peukkukuningatarten kärkisijan. Elisabeth Nauclér (r.), Aila Paloniemi ja Minna Sirnö (vas.) sijoittuivat jaetulle hopealle ja Liisa Jaakonsaaren peukkusaalis riitti kolmossijaan.

”Harvinaista herkkua”

Tuore peukkukuningatar Aila Paloniemi piti globbarien myöntämää palkintoa erityisen arvokkaana.

”Harvoin kansanedustaja saa tällaista tunnustusta tavallisilta kansalaisilta”, Paloniemi hehkutti. Hän kertoi tavanneensa aktiivisia globbareita useaan kertaan eduskunnassa sekä kotiseudullaan Jyväskylässä.

Paloniemi painotti ruohonjuuritason kansalaisyhteiskunnan tukemisen merkitystä kehitysyhteistyössä.

”Esimerkiksi Afganistanissa on lähdetty rakentamaan demokratiaa vahvasti keskushallintoon panostamisen kautta. Tällöin haavoittuvimpien ryhmien kuten naisten ja lasten oikeudet helposti unohtuvat”, Paloniemi sanoi.

Annika Lapintie kertoi puolustavansa eduskunnassa kehitysapuvarojen nostamista.

”On häpeällistä, että maailman mittakaavassa rikas valtio Suomi ei ole täyttänyt YK:n tavoitetta kehitysyhteistyömäärärahojen tasosta. Rahat pois sotateollisuudesta ja kehitysyhteistyöhön”, oli Lapintien lääke köyhyyden poistamiseen.

Liisa Jaakonsaari kertoi maailmanparantamisen olevan itselleen inspiraation ja energian lähde.
”Eihän siellä eduskunnassa kannata ollakaan, ellei maailmanparantaminen kiinnosta”, Jaakonsaari lausui vastaanottaessaan peukkukuningattaren diplomin ja ruusut.

Edustajaseuranta jatkuu

”Tällä palkinnolla globbarit haluavat kannustaa kansanedustajia toimimaan entistä aktiivisemmin globaalin eriarvoisuuden poistamiseksi”, huomautti Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

Globbarien edustajaseuranta sai alkunsa toukokuussa 2007 järjestetystä massaglobbaustapahtumasta, jossa ihmiset eri puolilta Suomea tapasivat oman alueensa kansanedustajia ja keskustelivat kehityskysymyksistä.

Enemmistö kansanedustajista teki kehitysyhteistyöhön ja kauppaan liittyviä lupauksia massaglobbauksessa sekä kansalaisjärjestöjen vaalikoneessa vuoden 2007 eduskuntavaalien alla.

Lisää tietoa aiheesta