Uutinen

Maailma kylässä: "Festivaali, josta jokainen saa luoda oman kuvansa"

Maailma kylässä -festivaaliviikonloppu käynnistyi perjantai-iltana kutsuvierastilaisuudessa, jossa kuultiin ja nähtiin makupaloja tulevan tapahtuman annista.
Sanna Jäppinen
26.5.2006

Dac Thien Quyen (Kuva: Mikko Toivonen) "Olen nyt ensi kertaa Euroopassa, saavuin eilen. Yllättävintä on ollut se, että täällä näkyy niin vähän ihmisiä", kertoo vietnamilainen jazzsaksofonisti Dac Thien Quyen perjantaina 26. toukokuuta. Mielikuva saattaa muuttua piankin, sillä Helsingissä on pari tuntia myöhemmin alkamassa Lordin kunniaksi järjestettävä kansanjuhla.

Dac esiintyy Maailma kylässä -festarilla Trio Töykeiden kanssa. Miehet ovat tuttuja viime vuodelta, kun suomalaistrio keikkaili Hanoissa ja esiintyi myös Dacin isän omistamassa jazzklubissa. Trio Töykeiden manageri kertoi taitavasta vietnamilaismuusikosta eteenpäin, ja nyt Dac saapuu festarille ulkoministeriön Aasiaan!-kampanjan vieraana.

"Luulin, että tämä on joku jazzfestivaali, mutta olen nyt kuullut, että tapahtuma onkin yhdistelmä monenlaisia teemoja", Dac toteaa.

Kepan, festivaalin pääjärjestäjän, toiminnanjohtajan Timo Lappalaisen mukaan Maailma kylässä -tapahtuman vahvuus on juuri se, että se tarjoaa kaikille kävijöille mahdollisuuksia eri tulkintoihin.

"Festivaalia voi verrata tarinaan norsusta ja kuudesta sokeasta miehestä. Kun heitä pyydettiin kuvailemaan, millainen olio on kyseessä, riippui määrittely siitä, mitä osaa he koskettivat", Lappalainen kuvaili festivaalin kutsuvierastilaisuudessa.

"Joillekin tämä on etnomusiikkitapahtuma, toisille tärkeintä on ruokatarjonta, ja jotkut pitävät tätä valtavana koulutus- ja kansainvälisyyskasvatusmessuna. Meidän tavoitteemme on, että tämä olisi foorumi, joka tarjoaa kokoontumispaikan kehitysyhteistyö- ja globaaliteemoille ja erilaisten kulttuurien kohtaamiselle", Lappalainen totesi. "Meidän mielestämme kokemusten jakaminen auttaa luomaan parempaa maailmaa."

Kutsuvierastilaisuus pidettiin kulttuurikeskus Caisassa, joka on yksi festivaalien pääyhteistyökumppani.

"Caisa on oikea kumppani Maailma kylässä -festivaalille, sillä täällä maailma ja eri kulttuurit ovat läsnä joka päivä. Vuosittain kävijöitä on yli satatuhatta, ja määrä nousee koko ajan ", totesi Helsingin kulttuurijohtaja Pekka Timonen.

Timonen muistutti, että monikulttuurifestivaali on tärkeämpi kuin koskaan, sillä Helsingin asukkaista noin kahdeksan prosenttia on syntynyt muualla tai puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia.

 

Dac Thien Quyen esiintyy soolona lauantaina 27.5. klo 15.50 Mekong-lavalla Rautatientorilla. Trio Töykeät featuring Dac Quyen Thien esiintyy sunnuntaina 28.5.2006 Savanni-lavalla Kaisaniemen puistossa.

Lisää tietoa aiheesta