Uutinen

Maailma kylässä -festareilla juhlitaan Reilun kaupan päivää 17.5.

Kepan tiedote
15.5.2003

Kansainvälinen Reilun kaupan päivä on maailmanlaajuinen reilun kaupan juhla, jota vietetään 17. toukokuuta. Suomessa päivän päätapahtumaa juhlitaan Helsingissä järjestettävillä Maailma kylässä -festivaaleilla.

Festivaalien teema tänä vuonna on ruoka ja kansalaisjärjestöjen Ruoka-aika-kampanja. Reilulla kaupalla on kampanjassa keskeinen rooli, sillä se tarjoaa yhden käytännönläheisen tavan parantaa etelän pienviljelijöiden taloudellista tilaa.

"Jotta eri maiden ihmiset ja kulttuurit voisivat kohdata todella tasavertaisina, täytyy nykyinen taloudellinen epätasa-arvo poistaa", sanoo Jyri Jaakkola Maailmankauppojen liitosta. "Reilu kauppa tarjoaa jokaiselle konkreettisen ja arkisen mahdollisuuden vaikuttaa paremman maailman puolesta - joko ostamalla reiluja tuotteita tai toimimalla vapaaehtoisena jossakin reilun kaupan järjestössä."

Festareilla on muun muassa Reilun kaupan lava monipuolisine esiintyjineen sekä koko joukko reilun kaupan järjestöjä kertomassa toiminnastaan ja esittelemässä tuotteitaan. Lisätietoja Maailma kylässä -festivaalin teemoista ja ohjelmasta löytyy osoitteesta www.maailmakylassa.net.
 

3000 kauppaa mukana päivän juhlinnassaKansainvälisesti reilun kaupan päivän tapahtumia koordinoi kansainvälinen reilun kaupan järjestö, International Federation for Alternative Trade (IFAT), jolla on jäsenjärjestöjä kaikkiaan 50 maassa niin etelässä kuin pohjoisessakin. Järjestöt ovat päivän juhlinnassa mukana noin 3000 kaupan voimalla. Suomessa tapahtumia järjestävät paikalliset Maailmankaupat ja Maailmankauppojen liitto ry.

Vuosi sitten Reilun kaupan päivänä purjelaiva Estelle aloitti purjehduksensa kohti Angolaa. Matkalta palanneeseen reilun kaupan laivaan voi tutustua Helsingissä 17.-18.5 Kauppatorin rannassa.


Lisätietoja Reilun kaupan päivästä:
Jyri Jaakkola, tiedottaja, Maailmankauppojen liitto, (050) 556 7074
Emilia Pippola, puheenjohtaja, Maailmankauppojen liitto, (050) 540 2551
www.WFTday.org,
www.maailmankaupat.fi.

Lisätietoja Maailma kylässä -festivaalista:
Milma Kettunen, tiedottaja, Kepa, (040) 765 5542

Lisätietoja Ruoka-aika-kampanjasta:
Mika Railo, tiedottaja, Kepa, (040) 590 3446