Uutinen

Maailma kylässä: Entistäkin asiallisempi festari

Maailma kylässä aikoo tänä vuonna olla entistä vakuuttavammin sloganinsa veroinen tapahtuma: Helsingin ydinkeskustassa on luvassa asiallinen festari.
Sanna Jäppinen
19.5.2006

Narayan Wagle
Nepalilainen toimittaja ja kirjailija Narayan Wagle kertoo festivaalilla maansa demokratian ja sananvapauden tilasta.

Festareilla kun ollaan, kaikaa 27.-28. toukokuuta pidettävässä Maailma kylässä -tapahtumassa eritoten musiikki: Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla on esiintyjiä neljältä mantereelta. Perusfestarista poiketen tarjolla on kuitenkin myös runsaasti asiaohjelmaa.

 

"Asiaohjelman määrää on lisätty systemaattisesti vuodesta 2003 lähtien. Tavoitteemme on, että osa yleisöstä tulisi varta vasten paikalle seuraamaan tiettyjä keskusteluja, eli pääpuhujat olisivat yhtä merkittäviä kuin musiikkipuolen pääesiintyjätkin", sanoo tuottaja Kai Artes.

Viime vuoden festivaalilla asiaohjelmalle oli varattu yksi lava, mutta nyt ohjelman määrä on kaksinkertaistunut, ja puhettakin on luvassa kahdessa paikassa: Mekong- ja Taiga-lavoilla. Haastattelut ja tietoiskut pidetään lyhyinä, maksimissaan reilun vartin pituisina. Ideana on herättää ihmisten mielenkiinto, ja lisätietoa tarjotaan järjestöjen ständeillä.

Kaikkiaan festivaalin järjestelyihin osallistuu 211 järjestöä, ja ne ovat olleet merkittävässä roolissa myös asiaohjelman tuottamisessa. "Tarjontaa on ollut kiitettävästi - esiintyjiä olisi ollut enemmän kuin pystyimme ottamaan", Artes kertoo.

Kahden päivän aikana puhelavoilla esitellään muun muassa järjestöjen toimintaa ja tapahtuman tämänvuotista teemaa eli vapaaehtoistyötä sekä kuullaan kokemuksia käytännön kehitysyhteistyötä ja festareilla esiintyvien artistien haastatteluja.

Solidaarisuutta ja sananvapautta Aasiasta

Puheohjelman kaksi suurta kansainvälistä vetonaulaa ovat ulkoministeriön Aasiaan!-kampanjan Suomeen tuomat nais- ja ympäristöaktiivi Vandana Shiva sekä toimittaja ja kirjailija Narayan Wagle.

Intialainen tutkija ja kirjailija Shiva tunnetaan muun muassa pienviljelijöiden puolustajana ja globalisaation vastaisen liikkeen johtohahmona. Festivaalin ohella Shivaa pääsee kuulemaan 30. toukokuuta Helsingin yliopistolla pidettävällä "Ecological Democracy" -luennolla.

Nepalilainen päätoimittaja Wagle on tullut tunnetuksi sananvapauden ja demokratian puolustajana. Festivaaliväelle Wagle kertoo Nepalin nykytilanteesta muun muassa esittelemällä "Palpasa Cafe" -romaaniaan, jossa pureudutaan maan konfliktin syihin ja seurauksiin. Viime vuonna julkaistusta teoksesta on jo tullut Nepalin myydyin romaani.

Wagle on myös elokuvakriitikko ja käsikirjoittaja, jonka tuoreen "Bhedako Oon Jasto...in search of a song" -dokumentin voi käydä katsastamassa Kino Maailmassa, joka toimii festivaalisunnuntaina kulttuurikeskus Caisassa. Elokuvassa seurataan niin ikään Maailma kylässä -tapahtumassa nähtävän Nepathya-yhtyeen laulajan Amrit Gurungin matkaa ja laulun etsintää Himalajalla.

Waglen Suomen-vierailu jatkuu kesäkuun alkuun asti, ja hän tapaa muun muassa kansanedustajia, kansalaisjärjestöjen edustajia ja toimittajia.

Kotimaan kovia nimiä

Kotimaisista puhujista runsasta kuulijajoukkoa voinee povata ainakin median lemmikille, islamin asiantuntija Jaakko Hämeen-Anttilalle. Hämeen-Anttilaa haastatteleva toimittaja Timo Forss toivoo, että esityksessä voitaisiin Muhammed-kuvien jälkihöyryissä raottaa verhoa ja kertoa islamilaiseen kulttuuriin liittyviä myönteisiä asioita.

Forss odottaa itse mielenkiinnolla myös kuvataiteilija Teemu Mäen haastattelua. Mäki kertoo kokemuksistaan Afrikasta sekä näkemyksiään kehitysavusta ja köyhien ja rikkaiden välisestä kuilusta.

"On kiinnostavaa kuulla, miten taiteilija hahmottaa näitä asioita. Teemu Mäkeen ei ole yleensä totuttu liittämään tätä puolta, mutta kun pyysin häntä mukaan tapahtumaan, hän oli heti innolla tulossa", Forss kertoo.

Hieman erityyppisiä Afrikan-kokemuksia on luvassa Pekka Haaviston noustessa lavalle. EU:n erityisedustajana toiminut Haavisto on juuri palannut Sudanin Darfurista, ja hän kertoo alueen rauhanprosessin etenemisestä.


Maailma kylässä -festivaalilla lauantaina 27.5. klo 14.30 Pekka Haavisto ja klo 18.45 Teemu Mäki. Sunnuntaina 28.5. Vandana Shiva ja Narayan Wagle puhuvat useaan otteeseen ja Jaakko Hämeen-Anttila klo 15.45. Kaikki esiintyvät Mekong-lavalla.

Lisää tietoa aiheesta