Uutinen

Maailma kylässä: "Ei rauhaa Keniaan ilman oikeudenmukaisuutta"

Poliittinen väkivalta, aktivistien vainoaminen ja oikeuksien polkeminen osoittavat, että Kenian vallanpitäjät pelkäävät ruohonjuuritason voimaa, runoilija Shailja Patel sanoo. Hän esiintyy Maailma kylässä -festivaaleilla 23.-24. toukokuuta.
Henri Purje
22.5.2009
ROSS CAMERON

Shailja Patel

Kun istuva presidentti Mwai Kibaki joulukuun 2007 lopussa ilmoitti voittaneensa vaalit, levottomuudet Keniassa räjähtivät. Vaaleihin oli ladattu suuria toiveita, eivätkä muutoksen puolesta äänestäneet uskoneet tuloksen rehellisyyteen.

Mielenosoittajat valtasivat kadut. Vihaa purettiin myös Kibakin kannattajiin. Viranomaiset vastasivat voimalla, ja vakaudestaan tunnettu maa ajautui väkivallan kierteeseen.

Pääpuolueet pääsivät kohtalaiseen sopuun parissa kolmessa kuukaudessa ja kahakat laantuivat, mutta poliittinen väkivalta jatkuu yhä. Siitä kärsivät etupäässä ne, jotka uskaltavat arvostella vallanpitäjiä. Tämänkin vuoden aikana useita toimittajia ja aktivisteja on murhattu tai kadonnut.

"Kaikki pelkäävät. Viime viikkoina yli 30 aktivistia on päättänyt mennä maan alle. Oikeusjärjestelmä ei toimi lainkaan", Maailma kylässä -festivaaleilla esiintyvä runoilija ja Kenyans for Truth, Peace and Justice (KPTJ) -liikkeen voimahahmo Shailja Patel kuvailee.

Patelin mukaan rajut otteet kertovat kansalaisjärjestöjen ja ruohonjuuritoiminnan voimasta.

"Se, että hallitus kokee meidän olevan niin suuri uhka, osoittaa, että teemme jotakin oikein."

Sukupolvenvaihdos

Kenian kansalaisyhteiskunnalle "siviilivallankaappaus", kuten Patel vaaliskandaalia kutsuu, oli eräänlainen käännekohta.

Vanhat radikaalit ja kansalaisoikeustaistelijat pysyivät väärinkäytöksistä vaiti tai tukivat Kibakia. Tilannetta ei ole muuttanut edes se, että vaalivilppi on osoitettu pitävästi toteen.

"Tämä oli nuoremmalle sukupolvelle merkki toimia. Moraalinen auktoriteetti siirtyi meille."

Välittömästi vaalien jälkeen yli 40 kansalaisjärjestöä kokoontui ja muodosti KPTJ-liikkeen, josta tuli nopeasti "edistyksellisen vasemmiston" ääni. Patelin sanastossa vasemmisto tarkoittaa kaikkia yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden puolesta taistelevia järjestöaktiiveista tutkijoihin ja taiteilijoihin – varsinaista vasemmistopuoluetta Keniassa ei ole.

Liike myötävaikutti keskeisesti levottomuuksien loppumiseen sekä vallanjakosopimuksen solmimiseen Kibakin ja opposition Raila Odingan välillä. Mutta siinä missä monille riitti väkivallan taukoaminen, KPTJ haluaa puuttua ongelman ytimeen: "Rauhaa ei voi olla ilman oikeudenmukaisuutta."

Oikeudenmukaisuus edellyttää perustavia muutoksia koko yhteiskuntajärjestelmään. Yksittäisten poliitikkojen tai edes puolueiden vaihtaminen ei auta.

"Poliittinen järjestelmämme ei mahdollista demokraattista edustuksellisuutta. Vaikka olisi kuinka uudistusmielinen tai edistyksellinen henkilö, nykyisissä olosuhteissa sillä ei ole merkitystä."

Patelin mukaan KPTJ:n tärkeimmät tavoitteet ovat kevään 2008 vallanjakosopimuksen kunnioittaminen, perustuslain uudistaminen sekä sosiaalisen, taloudellisen ja poliittisen epätasa-arvon vähentäminen. Tällä hetkellä maan johtajilla ei ole halua mihinkään näistä. Samalla muutoksia vaativien kansalaisliikkeiden kannatus kasvaa.

Taide pitää järjissä

Politiikan tutkijaksi opiskelleen Patelin runot ja näytelmät ovat olleet arvostelumenestyksiä sekä Keniassa että ulkomailla. Kuitenkin hän on kotimaassaan eräänlainen outo lintu: taide ja yhteiskunnallisen aktivismi on ollut tapana pitää erillään.

"Olen oikeastaan ainoa, joka yhdistelee näitä kahta. Toinen oli ystäväni Bantu Mwaura, joka kuoli kolme viikkoa sitten."

Teatterintekijänä, runoilijana, yliopisto-opettajana ja ihmisoikeusaktivistina tunnetun Mwauran ruumis löydettiin hänen kotinsa edestä Nairobissa. Kuolinsyytä ei tiedetä.

"Minulta kysytään usein, mitä järkeä on olla taiteilija tällaisella hetkellä, miksi en keskity vain yhteiskunnalliseen organisointiin. Mietin sitä itsekin. Ajattelen niin, että taiteessa voi yhdistää tiedon ja tunteen, kiteyttää ne ja viestiä muille", Patel sanoo.

"Taide auttaa säilyttämään mielenterveyden. Se osoittaa, että pystymme luomaan merkityksellisiä asioita ympäröivästä kaaoksesta huolimatta."

Lisää tietoa aiheesta