Uutinen

Maailma kylässä: Arto Halonen vaatii Stubbilta toimia Turkmenistanissa

Elokuvaohjaaja Arto Halonen painiskele Turkmenistanin ihmisoikeusloukkauksia ja suuryritysten vastuuttomuutta vastaan. Maailma kylässä -festivaalilla hän aikoo lähettää terveisiä ministeri Stubbille.
Eeva Eronen
19.5.2008
EEVA ERONEN080519_eeronen_halonen.jpg
Ohjaaja Arto Halonen yrittää saada päättäjät huomaamaan vallan vääristymiä.

Elokuvaohjaaja Arto Halonen toivoo, että Suomen uusi ulkoministeri Alexander Stubb ottaisi selkeästi kantaa Turkmenistanin ihmisoikeustilanteeseen vieraillessaan maassa kesäkuun alussa. Stubb matkustaa Turkmenistaniin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJin puheenjohtajan asemassa, ja puheenjohtajiston on tarkoitus keskustella maan hallinnon kanssa esimerkiksi kansalaisyhteiskunnan roolista ja ihmisoikeuksista.

"Stubbilla on nyt näytön paikka", Maailma kylässä -festivaalilla 24. toukokuuta haastateltavana oleva Halonen sanoo. Halonen tulee puhumaan diktatuureista ja yritysten yhteiskuntavastuusta Turkmenistania käsitelleen uusimman elokuvansa tiimoilta.

Halosen mukaan Suomen pitäisi toimia esimerkkinä maasta, joka ei suostu vahvistamaan Turkmenistanin kaltaisia diktatuureja, ja Stubbin täytyisi tuoda asia esille.

Turkmenistan on Kiinan-tiellä

Turkmenistan tuli Haloselle tutuksi hänen kuvatessaan maata ja suuryritysten valtaa sekä vastuuttomuutta kuvaavaa Pyhän kirjan varjo -dokumenttielokuvaa. Hänen mukaansa puheet siitä, että Turkmenistanin uusi presidentti Kurbanguly Berdymuhamedov olisi vienyt maata kohti demokratiaa, ovat puppua.

Berdymuhamedov on alkanut purkaa hänen edeltäjänsä, diktaattori Saparmurat Nijazovin suuruudenhullun vallan merkkejä ja vaihtanut esimerkiksi kuukausien ja viikonpäivien nimet entiselleen. Vielä puoli vuotta sitten ne oli nimetty Nijazovin perheenjäsenten mukaan.

"Totta kai Berdymuhamedovia ärsyttävät Nijazovin monumentit. Muutokset voivat näyttää länsimaissa demokratisoitumiselta, mutta sitä ne eivät ole. Ihmisoikeustilanne on täysin ennallaan"; Halonen sanoo ja viittaa vasta ilmestyneeseen Human Right Watchin raporttiin.

Halosen perusteesi on, että moraalittomat suuryritykset vahvistavat diktatuurien valtaa tehdessään niiden kanssa yhteistyötä. Yritysyhteistyötä voidaan käyttää diktatuureissa propagandan välineinä kansaa tyynnyteltäessä, minkä lisäksi yritykset tuovat hirmuhallinnolle rahaa ja esimerkiksi työkaluja ihmisten valvomiseen.

Turkmenistan näyttää jo olevan Kiinan-tiellä, Halonen arvelee. Yritysyhteistyön ja kaupan uskottiin aikanaan vauhdittavan Kiinan demokratisoitumisprosessin. Nyt tilanne on kuitenkin kääntynyt päinvastaiseksi, ja Kiina on paisunut niin isoksi, ettei sitä enää voida edes painostaa, mutta ihmisoikeustilanne on ennallaan, hän summaa.

EU liukuu mukaan

Halosta hirvittää, että myös Turkmenistan, missä sijaitsevat maailman kolmanneksi suurimmat maakaasuvarat, lihotetaan samanlaiseksi "monsteriksi".

Hän esittää, että hallitusten ja YK:n pitäisi laatia eettiset säännöstöt, joiden noudattamista myös valvottaisiin - muutoin yritysten yhteiskuntavastuu ei nykytilanteesta kehity ja Turkmenistankin voi paisuttaa valtaansa.

"Se on ainoa keino, koska yritykset ovat luoneet lumeeksi omia eettisiä säännöstöjään, joita ne eivät kuitenkaan noudata", Halonen sanoo.

Erityisen pelottavaa nykytilanteessa on Halosen mukaan se, että EU näyttää hänestä olevan liukumassa yritysten perässä hirmuvallan tukemiseen. Unioni on jo pitkään neuvotellut maan kanssa kaasuputken rakentamisesta, ja suunnitelma on nyt liikahdellut mukavasti eteenpäin.

Nyt Turkmenistania ei haluta ärsyttää turhilla puheilla ihmisoikeuksista, vaikka syytä olisi, Halonen kritisoi. Häntä risoo myös se, että EU näyttää tahtovan uskotella sekä itselleen että kansalaisilleen, että Turkmenistanin tilanne olisi parantunut.

Kymmeniä elokuvafestivaaleja

Halosen kevät on ollut kiireinen, sillä Pyhän kirjan varjo on noussut yhdeksi levinneimmäksi suomalaiselokuvaksi. Hän on kierrellyt elokuvafestivaaleilla eri puolilla maailmaa, ja rumba jatkuu vielä pitkään.

"Me olemme tutkineet joka maan oman tilanteen, ja siten saaneet nostettua leffan teemoja esille", Halonen kertoo. Esimerkiksi Bulgariassa Halonen on tehnyt yhteistyötä turkmenistanilaisen ihmisoikeusjärjestön puheenjohtajan kanssa. Tämä pakeni Turkmenistanista Bulgariaan vuonna 2002, minkä seurauksena diktaattori Nijazovin sulki vankilaan 19 tämän sukulaista eikä uusi presidentti Berdymuhamedov ole näitä vapauttanut.

Bulgaria on myös sotkeutunut Turkmenistanin kaasuun, ja Halonen toivoo voivansa vaikuttaa yhteistyöllä maan päättäjiin.

Elokuvafestivaalien lisäksi Halonen tahtoisi saada elokuvan pyörimään myös poliitikoille; hän aikoo yrittää järjestellä näytökset Suomen kansanedustajille ja ainakin Suomen EU-parlamentaarikoille vaikuttaakseen heidän tekemiinsä päätöksiin.

 

Maailma kylässä -festivaali 24.-25.5.2008 Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Anna Laine haastattelee Arto Halosta lauantaina 24.4. kello 13.30 Taiga-lavalla.

Lisää tietoa aiheesta