Uutinen

Maailma kylässä: Apu tsunamin uhreille menee perille

Maailma kylässä -festivaalin tsunami-näyttely kertoo, miten jälleenrakennus katastrofialueella etenee ja mihin keräysrahoja käytetään.
Sanna Jäppinen
27.5.2005


"SOS-lapsikyläjärjestöllä oli tsunamialueella yhteensä 53 lapsikylää. Yksikään niistä ei tuhoutunut hyökyaallon seurauksena, vaan niistä käsin pystyttiin heti aloittamaan hätäapu", kertoo Teea von Flittner Suomen SOS-lapsikylä ry:stä. "Kyliin kerääntyi lapsiaan etsiviä vanhempia ja vanhempansa kadottaneita lapsia."

Kaikkiaan tsunami-näyttelyyn on kerätty tietoa kymmenen suomalaisjärjestön työstä katastrofialueella. Paikalla ovat SOS-lapsikylien ohella Caritas, Interpedia, Kehitysmaayhdistys Pääskyt, Kirkon ulkomaanapu, Pelastakaa lapset, Psykologien sosiaalinen vastuu, Suomen lähetysseura, Unicef ja Suomen World Vision.

"Emme ole hätäapujärjestö, vaan suurin panoksemme on ollut jälleenrakennuksessa. Lapsikylien ohella järjestömme pitää yllä esimerkiksi kouluja ja sosiaali- ja terveyskeskuksia", von Flittner sanoo.

Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö keräsi tsunamin uhreille 13 miljoonaa euroa. Suomen osaston ensisijainen kohde on ollut Komarin kylä Sri Lankassa. Komar oli noin tuhannen asukkaan kylä, jonka väestöstä hyökyaalto vei 70 prosenttia.

"Olemme tukeneet ihan perusinfrastruktuurin pystyttämistä, kuten koulujen ja kalastusalusten rakentamista. Alueella on SOS-lapsikylä, joten saamme jatkuvasti raporttia jälleenrakennuksen etenemisestä", von Flittner sanoo.


Tsunami-näyttely Maailma kylässä -festivaalin Amazonas-teltassa Rautatientorilla 28.-29.5.