Uutinen

Maailma kylässä: Amazonia saapuu Suomeen

Amazonian sademetsäalue kutistuu kiihtyvää tahtia. Alueen muuttuvia elinoloja ja kamppailua ihmisoikeuksien puolesta kuvaava Amazonas-näyttely sekä aihetta syventävät brasilialaisvieraat esittäytyvät Maailma kylässä -festivaaleilla 28.-29.5. Ympäristö on laajemminkin festarin teemana.
Sanna Jäppinen
22.5.2005

Kuva:poikia uimassa (Kuvaaja: Christian Knepper

Brasilian Amazonia on maailman suurin sademetsäalue, joka kattaa yhteensä noin viisi prosenttia maailman pinta-alasta ja tuottaa viidenneksen maailman hapesta. Metsää hakataan jatkuvasti, laillisesti ja laittomasti. Seurauksista kärsivät sekä alueen ihmiset että sademetsän ainutlaatuinen eläin- ja kasvikunta.

"Idea näyttelystä syntyi, kun valokuvaaja Christian Knepper kuvasi Kuminkerääjien liiton pyynnöstä ihmisten elämää sademetsän suojelualueilla", kertoo vuosia Amazonian alueen kansalaisjärjestöjen parissa työskennellyt Mika Rönkkö.

Huomattava osa metsätuhoista on keskittynyt Parán osavaltioon, joka on pinta-alaltaan noin kolme kertaa Suomen kokoinen. Ennen hakkuiden aloittamista sademetsien perinteiset asukkaat, omavaraistaloudessa elävät pienviljelijät ja keräilijät, häädetään metsistään - useimmiten väkivalloin.

"Esimerkiksi Parássa on 20 viime vuoden aikana murhattu yli 500 perinteisten asukkaiden ja maattomien liikkeen johtajia ja puolestapuhujia", Rönkkö kertoo. Kansainvälisesti tunnetuimpia salamurhaajien uhreja ovat olleet helmikuussa tapettu aktivistinunna Dorothy Stang ja 15 vuotta sitten kuollut Chico Mendez.

Näyttelyn tavoitteena on kertoa alueen kansalaisyhteiskunnasta ja ihmisoikeustilanteesta. Samalla etsitään uusia myös kumppaneita ja rahoittajia Kuminkerääjien liiton ja muiden alueen toimijoiden tukemiseksi.

Näyttelyn kuvat järjestöjen käyttöön

Osa Maailma kylässä -festareilla nähtävän näyttelyn kuvista esittäytyi jo huhtikuussa SASKin solidaarisuuspäivillä, ja jatkossa näyttelymateriaalin on tarkoitus jäädä Suomeen aiheesta kiinnostuneiden kansalaisjärjestöjen käyttöön, ilmaiseksi.

Amazonian tilanteesta kertovat myös Suomeen saapuvat kymmenkunta brasilialaista kansalaisaktiivia. Mukana ovat muun muassa näyttelyn kuvaaja Christian Knepper, Kuminkerääjien liiton puheenjohtaja Joaquin Belo ja Santaremin Maatyöläisten puheenjohtaja Ivette Bastos.

"Brasilialaisten kansalaisaktiivien ja esimerkiksi alueella vierailleiden suomalaisten ympäristötoimittajien ja työprikaatilaisten välille on jo aiemmin syntynyt yhteyksiä yksilötasollakin", Rönkkö kertoo.

Amazonas-näyttelyn ohella ympäristö näkyy ja kuuluu Maailma kylässä -festarien tämänvuotisena erityisteemana laajemminkin.

"Paikalla on useita ympäristöjärjestöjä kertomassa toiminnastaan, tsunami-osastolla esitellään muun muassa katastrofialueen ympäristötuhoja ja keskustelulavalla on ympäristöaiheista ohjelmaa. Ympäristöteema esittäytyy pääasiassa Rautatientorin suurteltassa", kertoo festivaalituottaja Kai Artes. "Muistutamme myös henkisen ympäristön, suvaitsevaisuuden, merkityksestä."